Updated on 2024/07/12

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MASUDA Toshiya
 
Organization
Graduate School of Human Life and Ecology Division of Human Life and Ecology Professor
School of Human Life and Ecology Department of Nutrition
Title
Professor
Affiliation
Institute of Human Life and Ecology

Position

  • Graduate School of Human Life and Ecology Division of Human Life and Ecology 

    Professor  2022.04 - Now

  • School of Human Life and Ecology Department of Nutrition 

    Professor  2022.04 - Now

Degree

  • 農学博士 ( Nagoya University )

Research Areas

  • Life Science / Food sciences  / 食品有機化学,食品機能化学

  • Life Science / Food sciences  / 食品有機化学,食品機能化学

Papers

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Books and Other Publications

  • コーヒー焙煎加工で生成するポリフェノールは痛風発症リスク軽減に寄与するか?焙煎コーヒー豆中のキサンチンオキシダーゼ阻害物質の同定

    本田 沙理, 増田, 俊哉( Role: Joint author)

    Foods & Food Ingregients Journal of Japan  2018 

  • コーヒー豆中のキサンチンオキシダーゼ阻害物質 ―コーヒーの痛風発症リスク軽減効果の解明を目指してー

    増田晃子, 福山侑弥, 本田沙理, 飛高佳代, 増田俊哉( Role: Joint author)

    New Food Industry  2018 

MISC

  • ポリフェノールによる食肉色素ミオグロビンの新鮮色の制御

    本田沙理,増田晃子,増田俊哉

    New Food Industry   57   29 - 34   2015.11

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)  

    ポリフェノールによる食肉色素ミオグロビンの新鮮色の制御

  • ポリフェノール,化学反応を基盤とする機能性物質,抗酸化反応から成分間反応まで

    本田沙理,増田俊哉

    化学と生物   53   442 - 448   2015.06

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • Can the polyphenols produced in roasting of coffee beans contribute to reduction of the risk of gout?

    Sari Honda, Masuda Toshiya

    Foods & Food Ingredients Journal of Japan   223 ( 4 )   367 - 375   2018.11

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

  • not provided

    Akiko Masuda, Yuya Fukuyama, Sari Honda, Kayo Hidaka,Masuda Toshiya

    New Food Industry   60 ( 8 )   1 - 6   2018.08

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

  • ポリフェノールによる食肉色素ミオグロビンの新鮮色の制御 Reviewed

    本田 沙理, 増田 晃子, 増田 俊哉

    食品資材研究会 ニューフードインダストリー   57 ( 11 )   29 - 34   2015.11( ISSN:0547-0277

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    CiNii Article

  • ポリフェノール、化学反応を基盤とする機能性物質 抗酸化反応から成分間反応まで Reviewed

    本田 沙理, 増田 俊哉

    (公社)日本農芸化学会 化学と生物   53 ( 7 )   442 - 448   2015.06( ISSN:0453-073X

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • Polyphenols: Functional Chemicals Based on Their Chemical Reactions, from Antioxidation to Inter-Substance Reactions Reviewed

    HONDA Sari, MASUDA Toshiya

    Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry, KAGAKU TO SEIBUTSU   53 ( 7 )   442 - 448   2015( ISSN:0453-073X

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    植物は,その生合成経路からさまざまなフェノール成分を蓄積している.それらは植物にとって,たとえばファイトアレキシンのような生物活性を有する物質として古くから研究対象になってきた.一方で,植物性食品におけるフェノール成分は,渋みやえぐみの原因物質とされ,それほど有用な物質とは考えられてこなかったが,フェノール成分が示す多様な機能が徐々に明らかになるにつれて,食品の重要な健康成分として認識されるようになった.今では,5大栄養素と食物繊維についで,第7栄養素といわれることもあり,その化学構造からポリフェノールという名称も定着した.ポリフェノールは,その構造的特徴から生体機能分子であるタンパク質などとの相互作用が起き,食品中のみならず生体系においてもさまざまな機能を発現する.なお,このような従来型の機能発現機構に加え,ポリフェノールの化学反応性の高さに由来する機能があり,これがポリフェノールの特徴ともいえる.本解説では,ポリフェノールの化学反応を基盤にした機能に焦点を当てる.

    CiNii Article

  • Oxidative Conversion of Polyphenols : Structures and Function of the Oxidation Products Reviewed

    増田 晃子, 増田 俊哉

    FFIジャーナル編集委員会, Foods & food ingredients journal of Japan : FFIジャーナル   218 ( 3 )   258 - 265   2013( ISSN:0919-9772

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    CiNii Article

  • 酸化されるポリフェノール,その安全性と機能 Reviewed

    藤本 彩, 増田 俊哉

    食品資材研究会 ニューフードインダストリー   53 ( 6 )   21 - 28   2011.06( ISSN:05470277

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    CiNii Article

  • ナンテンの葉から抽出されたチロシナーゼ活性阻害剤 Reviewed

    増田 俊哉

    食品資材研究会 ニューフードインダストリー   49 ( 4 )   9 - 15   2007.04( ISSN:05470277

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

    CiNii Article

  • Investigation of functional constituents of plant resources in Okinawa Reviewed

    増田 俊哉

    FFIジャーナル編集委員会, Foods & food ingredients journal of Japan   212 ( 8 )   654 - 665   2007( ISSN:09199772

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

    CiNii Article

  • セージ、ローズマリーに含まれる強力なジテルペノイド抗酸化性物質の抗酸化機構

    増田 俊哉

    FFIジャーナル編集委員会 食品・食品添加物研究誌   209 ( 10 )   858 - 865   2004( ISSN:09199772

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

    CiNii Article

  • 熱帯産食薬用ショウガ科植物のクルクミン系物質とその抗酸化機構

    増田 俊哉

    食品資材研究会 ニュ-フ-ドインダストリ-   44 ( 12 )   1 - 8   2002.12( ISSN:05470277

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

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  • フードフェノールの抗酸化関連機能の化学構造に基づく系統的評価研究

    増田 俊哉

    食に関する助成研究調査報告書   ( 13 )   23 - 30   2000( ISSN:1343-7844

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    CiNii Article

  • Newly identified curcuminoids and their antioxidant-related activity

    MASUDA Toshiya

    バイオサイエンスとインダストリー = Bioscience & industry   57 ( 7 )   34 - 35   1999.07( ISSN:09148981

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

    CiNii Article

  • Protection of brain neurons suffering from oxidative stress by new curcuminodis isolated from zingiber cassumunar

    Kanemaru Kaori, Oyama Yasuo, Chikahisa Lumi, Nakata Mami, Nagano Takayuki, Okazaki Eisuke, Noda Katsuhiko, Masuda Toshiya

    Natural science research, Faculty of Integrated Arts and Sciences, the University of Tokushima   11   7 - 19   1998.02( ISSN:0914-6385

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    CiNii Article

  • 天然抗酸化性化合物の合成研究

    増田 俊哉

    公益社団法人 日本農芸化学会 日本農芸化学会誌   65 ( 7 )   1129 - 1131   1991( ISSN:0002-1407

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    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Kind of work:Single Work  

    CiNii Article

  • 天然抗酸化性化合物の合成研究

    増田 俊哉

    日本農芸化学会誌   65 ( 7 )   1129 - 1131   1991( ISSN:0002-1407

     More details

    Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    DOI: 10.1271/nogeikagaku1924.65.1129

    CiNii Article

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Charge of on-campus class subject

  • 食品学

    2024   Weekly class   Undergraduate

  • 食栄養学概論

    2024   Weekly class   Undergraduate

  • 食栄養学研究基礎演習1

    2024   Intensive lecture   Graduate school

  • 食品機能化学特論演習A

    2024   Intensive lecture   Graduate school

  • 食品機能化学特論

    2024   Weekly class   Graduate school

  • 初年次ゼミナール

    2024   Weekly class   Graduate school

  • 食品機能科学特論

    2024   Weekly class   Graduate school

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