Updated on 2024/03/05

写真a

 
Ueda Mitsuhiro
 
Organization
Graduate School of Agriculture Department of Applied Biological Chemistry Associate Professor
School of Agriculture Department of Applied Biological Chemistry
Title
Associate Professor
Affiliation
Institute of Agriculture
Affiliation campus
Nakamozu Campus

Position

  • Graduate School of Agriculture Department of Applied Biological Chemistry 

    Associate Professor  2022.04 - Now

  • School of Agriculture Department of Applied Biological Chemistry 

    Associate Professor  2022.04 - Now

Degree

  • 農学博士 ( Others )

Research Areas

  • Environmental Science/Agriculture Science / Environmental agriculture

  • Environmental Science/Agriculture Science / Landscape science

  • Environmental Science/Agriculture Science / Landscape science

  • Life Science / Applied biochemistry

  • Environmental Science/Agriculture Science / Environmental agriculture

Research Interests

  • 生物資源科学

  • 環境生化学

  • 応用微生物学

  • Environmental Biochemistry

  • Biological Resource Science

  • Applied microbiology

Research subject summary

  • 低炭素社会構築に向けた低温適応性糖質分解酵素酵素の構造と機能の解析とその利用

  • きのこ菌類の自己消化に関わる糖質分解酵素に関する研究

  • 微生物の生産するキチナーゼの構造と機能の解析とその利用

  • 外生菌根菌の生産する糖質分解酵素

Research Career

  • 低温適応性糖質分解酵素の構造と機能に関する研究

    ミミズ、バイオエタノール、アミラーゼ、セルラーゼ、ヘミセルラーゼ  Joint Research in Japan

    2003 - Now 

  • きのこ菌類の自己消化に関連する糖質分解酵素に関する研究

    自己消化、トレハラーゼ、キチナーゼ、グルカナーゼ  Joint Research in Japan

    2015 - 2019 

  • 微生物の生産するキチナーゼの構造と機能の解析と酵素の有効利用

    微生物、キチナーゼ、キチン  Joint Research in Japan

    2000 - Now 

  • 未利用資源の酵素を用いた資源化に関する研究

    微生物、菌類、ミミズ、糖質加水分解酵素、プロテアーゼ  Joint Research in Japan

Professional Memberships

  • 日本生化学会

    2009.04 - Now   Domestic

  • 日本キノコ学会

    1997.04 - Now   Domestic

  • 日本糖質学会

    1996.04 - Now   Domestic

  • 日本農芸化学会

    1992.04 - Now   Domestic

  • 日本キチン・キトサン学会

    1992.04 - Now   Domestic

  • 日本生物工学会

    1992.04 - Now   Domestic

  • Japanese Society for Chitin and Chitosan

  • 日本農芸化学会

  • THE MYCOLOGICAL SOCIETY OF JAPAN

  • 日本糖質学会

  • THE JAPANESE BIOCHEMICAL SOCIETY

  • 日本キチン・キトサン学会

  • 日本きのこ学会

  • The Society for Biotechnology, Japan

  • Japanese society of Mushroom Science and Biotechnology

  • Japan Society for Bioscience

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Awards

  • 学生優秀発表賞(指導教員;共著者として)

    隠田美咲(学生優秀発表賞受賞),楠田瑞穂,中澤昌美,阪本龍司,岩本武夫,上田光宏

    2023.08   日本きのこ学会第26回大会(2023年度:奈良)   アミスギタケの子実体形成に及ぼすアミノ酸 の添加効果

  • 学生優秀発表賞受賞(指導教員,共著者として)

    堤 楽(学生優秀発表賞受賞, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真 梨子, 小林 仁, 大内謙二, 稲冨 聡, 坂口 実, 上田光宏

    2019.09   第23回日本きのこ学会大会   ヒラタケ属(Pleurotus sp.)由来酸性トレハラーゼの 自己消化時における役割

Papers

  • Stable nuclear transformation methods for Euglena gracilis and its application to a related Euglenida

    Nakazawa M.

    Algal Research   75   2023.09( ISSN:22119264

     More details

  • A single mutation Asp43Arg was increased 2.5-fold the catalytic activity and maintained the stability of cold-adapted endo-1,4-beta glucanase (Ef-EG2) from Eisenia fetida

    Chikako Kuroki, Yu Hirano, Mami Nakazawa, Tatsuji Sakamoto, Taro Tamada, Mitsuhiro Ueda

    Current Research in Biotechnology   5   100126 - 100126   2023( ISSN:2590-2628

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1016/j.crbiot.2023.100126

  • Novel acid trehalase belonging to glycoside hydrolase family 37 from <i>Pleurotus</i> sp.: cloning, expression and characterization Reviewed

    Tsutsumi Gaku, Kuroki Chikako, Kamei Kengo, Kusuda Mizuho, Nakazawa Masami, Sakamoto Tatsuji, Ishikawa Mariko, Harada Shinji, Kobayashi Hitoshi, Ouchi Kenji, Inatomi Satoshi, Sakaguchi Minoru, Iwamoto Takeo, Ueda Mitsuhiro

    Mycoscience   63 ( 6 )   284 - 292   2022.10( ISSN:13403540 ( eISSN:16182545

     More details

    Authorship:Corresponding author   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    <p>The N-terminal amino acid sequence of the <i>Pleurotus</i> sp. 90 kDa protein was in good agreement with the corresponding sequence of the glycoside hydrolase (GH) family 37 protein (trehalase) from <i>P. ostreatus</i> PC 15 v2.0. The length of the <i>Pleurotus</i> sp. trehalase gene was 2247 bp, encoding a protein of 749 amino acids with a predicted molecular mass of 81.2 kDa. The molecular mass of the recombinant enzyme was estimated to be about 117 kDa by SDS-PAGE. We found that the recombinant enzyme comprised an <i>N</i>-glycosylated sugar chain and that its optimum pH and temperature were 4.5 and 40 ºC, respectively. Moreover, this enzyme exhibited high activity against trehalose exclusively. We found that the enzyme is novel acid trehalase belonging to GH family 37.</p>

    DOI: 10.47371/mycosci.2022.09.001

  • Gelation of konjac glucomannan by acetylmannan esterases from Aspergillus oryzae

    Miho Saito, Makoto Nakaya, Tatsuya Kondo, Masami Nakazawa, Mitsuhiro Ueda, Shogo Naganawa, Yoshinori Hasegawa, Tatsuji Sakamoto

    Enzyme and Microbial Technology   160   110075 - 110075   2022.10( ISSN:0141-0229

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1016/j.enzmictec.2022.110075

    PubMed

  • The product of flavor components of Tricholoma matsutake and T. bakamatsutake

    Kusuda M., Kamei K., Terashita T., Ueda M.

    Abstracts of Papers Presented at the Meeting of the Mycological Society of Japan   66 ( 0 )   58   2022

     More details

  • NADPH-to-NADH conversion by mitochondrial transhydrogenase is indispensable for sustaining anaerobic metabolism in Euglena gracilis.

    Masami Nakazawa, Mutsuki Takahashi, Ryuta Hayashi, Yuki Matsubara, Yuichiro Kashiyama, Mitsuhiro Ueda, Hiroshi Inui, Tatsuji Sakamoto

    FEBS letters   595 ( 23 )   2922 - 2930   2021.12

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)   International / domestic magazine:International journal  

    Euglena gracilis produces ATP in the anaerobic mitochondria with concomitant wax ester formation, and NADH is essential for ATP formation and fatty acid synthesis in the mitochondria. This study demonstrated that mitochondrial cofactor conversion by nicotinamide nucleotide transhydrogenase (NNT), converting NADPH/NAD+ to NADP+ /NADH, is indispensable for sustaining anaerobic metabolism. Silencing of NNT genes significantly decreased wax ester production and cellular viability during anaerobiosis but had no such marked effects under aerobic conditions. An analogous phenotype was observed in the silencing of the gene encoding a mitochondrial NADP+ -dependent malic enzyme. These results suggest that the reducing equivalents produced in glycolysis are shuttled to the mitochondria as malate, where cytosolic NAD+ regeneration is coupled with mitochondrial NADPH generation.

    DOI: 10.1002/1873-3468.14221

    PubMed

  • Homogalacturonan and xylogalacturonan region specificity of self-cloning vector-expressed pectin methylesterases (AoPME1-3) in Aspergillus oryzae

    Hiroyuki Yamada, Shoko Kubo, Yuika Kunishige, Hotaru Azuma, Yuka Kotani, Satoshi Handa, Masami Nakazawa, Mitsuhiro Ueda, Yoshinori Hasegawa, Tatsuji Sakamoto

    ENZYME AND MICROBIAL TECHNOLOGY   150   2021.10( ISSN:0141-0229 ( eISSN:1879-0909

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    Aspergillus oryzae is a safe microorganism that is commonly used in food production. We constructed a self-cloning vector capable of high expression in A. oryzae. Using the vector, three putative pectin methylesterase (PME) genes belonging to Carbohydrate Esterase family 8 derived from A. oryzae were expressed, and several characteristics of the gene products were examined. The effects of temperature and pH on the three enzymes (AoPME1, 2, and 3) were similar, with optimal reaction temperatures of 50-60 degrees C and optimal reaction pH range of 5 6. The specific activities of AoPME1, 2, and 3 for apple pectin were significantly different (34, 7,601, and 2 U/mg, respectively). When the substrate specificity was examined, AoPME1 showed high activity towards pectin derived from soybean and pea. Although AoPME2 showed little activity towards these pectins, it showed very high activity towards apple- and citrus-derived pectins. AoPME3 showed low specific activity towards all substrates tested. Sugar composition analysis revealed that apple- and citrus-derived pectins were rich in homogalacturonan, while soybean- and pea-derived pectins were rich in xylogalacturonan. When pea pectin was treated with endo-polygalacturonase or endo-xylogalacturonase in the presence of each PME, specific synergistic actions were observed (endo-polygalacturonase with AoPME1 or AoPME2 and endo-xylogalacturonase with AoPME1 or AoPME3). Thus, AoPME1 and AoPME3 hydrolyzed the methoxy group in xylogalacturonan. This is the first report of this activity in microbial enzymes. Our findings on the substrate specificity of PMEs should lead to the determination of the distribution of methoxy groups in pectin and the development of new applications in the field of food manufacturing.

    DOI: 10.1016/j.enzmictec.2021.109894

  • Novel cold-adapted raw-starch digesting α-amylases from Eisenia fetida: Gene cloning, expression, and characterization

    Kana Tsukamoto, Shingo Ariki, Masami Nakazawa, Tatsuji Sakamoto, Mitsuhiro Ueda

    Biotechnology Reports   31   e00662 - e00662   2021.09( ISSN:2215-017X

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1016/j.btre.2021.e00662

  • Purification and characterization of the trypsin-like serine endo-peptidase from Paecilomyces farinosus Reviewed

    Mitsuhiro UEDA, Kazuki MORIMOTO, Mizuho KUSUDA, Kengo KAMEI, Masami NAKAZAWA, Tatsuji SAKAMOTO, Minoru SAKAGUCHI, Hitoshi KOBAYASHI, Kenji OUCHI, Satoshi INATOMI

    MUSHROOM SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY   29 ( 1 )   30 - 33   2021.06( ISSN:1348-7388

     More details

    Authorship:Lead author   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    J-GLOBAL

  • X-ray crystallographic structural studies of α-amylase I from Eisenia fetida Reviewed

    Yu Hirano, Kana Tsukamoto, Shingo Ariki, Yuki Naka, Mitsuhiro Ueda, Taro Tamada

    Acta Crystallographica Section D Structural Biology   76 ( 9 )   834 - 844   2020.09( ISSN:2059-7983

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)   International / domestic magazine:International journal  

    The earthworm <italic>Eisenia fetida</italic> possesses several cold-active enzymes, including α-amylase, β-glucanase and β-mannanase. <italic>E. fetida</italic> possesses two isoforms of α-amylase (Ef-Amy I and II) to digest raw starch. Ef-Amy I retains its catalytic activity at temperatures below 10°C. To identify the molecular properties of Ef-Amy I, X-ray crystal structures were determined of the wild type and of the inactive E249Q mutant. Ef-Amy I has structural similarities to mammalian α-amylases, including the porcine pancreatic and human pancreatic α-amylases. Structural comparisons of the overall structures as well as of the Ca<sup>2+</sup>-binding sites of Ef-Amy I and the mammalian α-amylases indicate that Ef-Amy I has increased structural flexibility and more solvent-exposed acidic residues. These structural features of Ef-Amy I may contribute to its observed catalytic activity at low temperatures, as many cold-adapted enzymes have similar structural properties. The structure of the substrate complex of the inactive mutant of Ef-Amy I shows that a maltohexaose molecule is bound in the active site and a maltotetraose molecule is bound in the cleft between the N- and C-terminal domains. The recognition of substrate molecules by Ef-Amy I exhibits some differences from that observed in structures of human pancreatic α-amylase. This result provides insights into the structural modulation of the recognition of substrates and inhibitors.

    DOI: 10.1107/s2059798320010165

    PubMed

  • Determination of chemical structure of pea pectin by using pectinolytic enzymes.

    Misaki Noguchi, Yoshinori Hasegawa, Shiho Suzuki, Masami Nakazawa, Mitsuhiro Ueda, Tatsuji Sakamoto

    Carbohydrate polymers   231   115738 - 115738   2020.03

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)   International / domestic magazine:International journal  

    The chemical structure of pea pectin was delineated using pectin-degrading enzymes and biochemical methods. The molecular weight of the pea pectin preparation was 488,000, with 50 % arabinose content, and neutral sugar side chains attached to approximately 60 % of the rhamnose residues in rhamnogalacturonan-I (RG-I). Arabinan, an RG-I side chain, was highly branched, and the main chain was comprised of α-1,5-l-arabinan. Galactose and galactooligosaccharides were attached to approximately 35 % of the rhamnose residues in RG-I. Long chain β-1,4-galactan was also present. The xylose substitution rate in xylogalacturonan (XGA) was 63 %. The molar ratio of RG-I/homogalacturonan (HG)/XGA in the backbone of the pea pectin was approximately 3:3:4. When considering neutral sugar side chain content (arabinose, galactose, and xylose), the molar ratio of RG-I/HG/XGA regions in the pea pectin was 7:1:2. These data will help understand the properties of pea pectin.

    DOI: 10.1016/j.carbpol.2019.115738

    PubMed

  • Characterization of three GH35 β-galactosidases, enzymes able to shave galactosyl residues linked to rhamnogalacturonan in pectin, from Penicillium chrysogenum 31B

    Tatsuya Kondo, Yuichi Nishimura, Kaori Matsuyama, Megumi Ishimaru, Masami Nakazawa, Mitsuhiro Ueda, Tatsuji Sakamoto

    Applied Microbiology and Biotechnology   104 ( 3 )   1135 - 1148   2020.02( ISSN:0175-7598 ( eISSN:1432-0614

     More details

    Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1007/s00253-019-10299-y

    Other URL: http://link.springer.com/article/10.1007/s00253-019-10299-y/fulltext.html

  • Gene cloning, expression and X-ray crystallographic analysis of a beta-Mannanase from Eisenia fetida Reviewed

    Mitsuhiro Ueda, Yu Hirano, Hiroaki Fukuhara, Yuki Naka, Masami Nakazawa Tatsuji Sakamoto, Taro Tamada

    Enzyme and Microbial Technology 雑誌   117   15 - 22   2018.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Changes of trehalose content and trehalose-degrading activity during fruit-body formation and autolysis in Pleurotus sp. Reviewed

    Alireza Arastoo, Masami Nakazawa , Tatsuji Sakamoto, Hitoshi Kobayashi, Kenji Ouchi, Satoshi Inatomi, Mitsuhiro Ueda

    Mycoscience 雑誌   59   479 - 482   2018.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Heterologous expression and characterization of a cold-adapted endo-1,4−β−glucanase gene from Bellamya chinensis laeta Reviewed

    MitsuhiroUeda, Yuta Konemori, Masami Nakazawaa, Tatsuji Sakamoto, Minoru Sakaguchi

    Process Biochemistry 雑誌   74   28 - 34   2018.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Cloning and Expression of a Chitinase Gene from Eisenia fetida Reviewed

    Mitsuhiro Ueda, Takashi Shioyama, Kei Nakadoi, Masami Nakazawa, Tatsuji Sakamoto, Takeo Iwamoto, Minoru Sakaguchi

    International Journal of Biological Macromolecules 雑誌   104   1648 - 1655   2017.11

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • コナサナギタケ Paecilomyces farinosus由来のセリンエンドペプチダーゼの精製と性質 Reviewed

    上田光宏・ 森本和樹・楠田瑞穂・中澤昌美・阪本龍司・坂口 実・小林 仁・大内謙二・稲富 聡

    MUSHROOM SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY 雑誌   23(3)   82 - 89   2017.10

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • 好熱性細菌Ralstonia sp. A-471由来新奇GH Family 23キチナーゼCに 含まれるCBM Family 12キチン結合ドメインの解析 Reviewed

    櫻井俊輔,中澤昌美,阪本龍司,深田はるみ,上田光宏

    キチン・キトサン研究 雑誌   23(1)   1 - 7   2017.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Purification, Characterization, and Gene Cloning of a Cold-Adapted Endo-1,4-β-glucanase from Bellamya chinensis laeta Reviewed

    Ueda M, Maruyama T, Kawasaki K, Nakazawa M, Sakaguchi M.

    Mol Biotechnol 雑誌   58   241 - 250   2016.03

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Effects of earthworm extract on vegetative mycelial growth of Trichoderma matsutake, an ectomycorrhizal mushroom Reviewed

    Ueda M, Yamamoto M, Nakazawa M, Kusuda M, Terashita T

    Mushroom Science and Biotechnology 雑誌   23   31 - 34   2015.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Cloning and expression of the cold-adapted endo-1,4-beta-glucanase gene from Eisenia fetida. Reviewed

    Ueda M, Ito A, Nakazawa M, Miyatake K, Sakaguchi M, Inouye K.

    Carbohydrate polymers. 雑誌   101   511 - 516   2014.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Crystal structure of endo-1,4-b-glucanase from Eisenia fetida Reviewed

    Takao Arimori, Akihiro Ito, Masami Nakazawa, Mitsuhiro Ueda and Taro Tamada

    Journal of Synchrotron Radiation 雑誌   20 1-6   884 - 889   2013.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

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Books and Other Publications

  • Molecular Biotechnology

    Mitsuhiro Ueda, Kei Nakadoi, Kana Tsukamoto, Shunsuke Sakurai( Role: Contributor ,  Effect of LPMO during;the hydrolysis of the;crystalline chitin;by chitinase A from Paenibacillus sp)

    IntechOpen  2020 

  • 食品酵素化学の最新技術と応用II

    上田光宏( Role: Sole author)

       2011 

  • “Chitin, Chitosan and their derivatives: Biological activities and Industrial applications”.Chapter 29: Chitinolytic enzymes from the moderately thermophilic bacterium Ralstonia sp. A-471: characterization and application.

    Ueda, M. ( Role: Sole author)

       2010.06 

  • 産業酵素の応用技術と最新動向,監修:井上國世,第33章ミミズ由来抗植物ウイルス性プロテアーゼ,,

    上田光宏( Role: Sole author)

       2009.03 

  • Action pattern of microbial chitinases and chitosanases on partially N-acetylated chitosan

    Mitsutomi M., Ueda M., Arai M., Ando A., and Watanabe T.( Role: Joint author)

    Atec, Grottammare  1997 

     More details

    Responsible for pages:273-274  

  • 食品酵素化学の最新技術と応用Ⅱ ―展開するフードプロテオミクス―

    上田 光宏( Role: Contributor)

    CMC出版 

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MISC

  • 2 品種のシイタケ (Lentinula edodes) の子実 体形成における各種糖質加水分解酵素の活性 の推移と比較

    元辻 慧, 中澤昌美, 阪本龍司, 丸山正恵, 原田慎嗣, 石川真梨子, 小林 仁, 大内謙二, 稲冨 聡, 岩本武夫, 上田光宏

    日本きのこ学会誌   31 ( 2 )   2023.08

  • アミスギタケの子実体形成に及ぼすアミノ酸 の添加効果

    隠田美咲, 中澤昌美, 楠田瑞穂, 阪本龍司, 岩本武夫, 上田光宏

    日本きのこ学会誌   31 ( 2 )   2023.08

  • 外生菌根菌アミタケの持つデンプン分解酵素の性質解明

    高津幸史, 中澤昌美, 阪本龍司, 亀井健吾, 楠田瑞穂, 岩本武夫, 上田光宏

    日本きのこ学会第25回大会   2022.09

  • ミミズ コンポストを用いた PET 分解酵素の探索

    黒木知香子, 中澤 昌美, 阪本 龍司, 岩本 武夫,上田 光宏

    第5回次世代生物研究会   2022.07

  • ヒラタケ属種間雑種(Pleurotus sp.)における自己消化時に特異的に 発現するプロテアーゼの探索

    元辻 慧, 中澤昌美, 阪本龍司, 原田慎嗣, 石川真梨子, 小林 仁, 大内謙二, 稲富 聡, 坂口 実, 岩本武夫, 上田光宏

    第5回次世代生物研究会   2022.07

  • シマミミズ由来低温適応性生デンプン分解酵素(α-アミラーゼ)の機能性向上に関する研究

    大西爽太, 中澤昌美, 阪本龍司, 平野優, 玉田太郎, 上田光宏

    第5回次世代生物研究会   2022.07

  • キャッサバパルプペクチンの糖鎖構造解析

    小谷侑加, 林孟宜, 柴田望, 中澤昌美, 上田光宏, 阪本龍司

    応用糖質科学   12 ( 3 )   2022( ISSN:2185-6427

     More details

  • Change to acid trehalase during autolysis of fruit-body from Pleurotus sp.

    上田光宏, 堤楽, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲冨聡, 坂口実, 岩本武夫

    日本きのこ学会大会講演要旨集   24th   2022

     More details

  • 皮膚常在菌叢改善を目的とした糖質資化性評価

    松末海央, 飯田聡史, 橋爪雄志, TANDIA Mahamadou, 中澤昌美, 上田光宏, 阪本龍司

    応用糖質科学   12 ( 3 )   2022( ISSN:2185-6427

     More details

  • アミスギタケの子実体形成におけるスレオニン添加効果

    上坂友了, 中澤昌美, 阪本龍司, 岩本武夫, 岸本通雅, 上田光宏

    日本生化学会大会(Web)   94th   2021

     More details

  • 電子伝達体キノンの構成改変による物質生産転換法の開発

    長谷川雅樹, 中澤昌美, 坂元君年, 柏山祐一郎, 上田光宏, 阪本龍司

    イソプレノイド研究会例会講演要旨集   31st (CD-ROM)   2021

     More details

  • 酵素法によるGum Arabic糖鎖の構造解析と効率的分解

    松尾佳実, 清水智菜美, 吉條美由, 近藤辰哉, 中澤昌美, 上田光宏, 阪本龍司

    応用糖質科学   11 ( 3 )   2021( ISSN:2185-6427

     More details

  • Suppression of melanin synthesis in ethanol extract derived from green alga ulva prolifera.

    萩原志保, 中澤昌美, 上田光宏, 鈴木大進, 堀田敏弘, 川北浩久, 橋爪雄志, TANDIA Mahamadou, 甲斐建次, 阪本龍司

    日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)   2021   2021( ISSN:2186-7976

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  • シマミミズ由来α-amylase IおよびIIの結晶構造解析

    平野優, 柄本佳奈, 有木慎吾, 中裕規, 上田光宏, 玉田太郎

    日本蛋白質科学会年会プログラム・要旨集   21st   2021

     More details

  • The correlation between pea pectin structure and stabilizing ability of acidified milk drinks

    東ほたる, 野口美咲, 中澤昌美, 上田光宏, 山田浩之, 福原宏章, JACUTPRAKART Sombol, 福井健介, 長谷川芳則, 阪本龍司

    日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)   2021   2021( ISSN:2186-7976

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  • ロドキノンを介する嫌気的呼吸鎖と共役した長鎖脂肪酸合成系の解明

    中澤昌美, 高橋夢月, 乾博, 坂元君年, 上田光宏, 阪本龍司

    イソプレノイド研究会例会講演要旨集   30th   2020

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  • Study on chemical structure and milk protein dispersion ability of pea pectin

    野口美咲, 鈴木志保, JACUTPRAKART Sombol, 福井健介, 長谷川芳則, 中澤昌美, 上田光宏, 阪本龍司

    日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)   2020   2020( ISSN:2186-7976

     More details

  • Characteristics of a Fusarium oxysporum 4-O-α-L-rhamnosyl-β-D-glucuronidase acting on the terminal structure of gum arabic side chain

    吉條美由, 近藤辰哉, 中屋愼, 中屋愼, 竹中重雄, 小竹敬久, 中澤昌美, 上田光宏, 阪本龍司

    日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)   2020   2020( ISSN:2186-7976

     More details

  • Aspergillus oryzae由来ペクチンメチルエステラーゼの基質特異性解析

    東ほたる, 中澤昌美, 上田光宏, 山田浩之, 長谷川芳則, 阪本龍司

    応用糖質科学   9 ( 3 )   2019( ISSN:2185-6427

     More details

  • 緑藻ミル(Codium fragile)由来硫酸化多糖の構造と機能性

    萩原志保, 河野勇太, 甲斐建次, 今井友也, 中澤昌美, 上田光宏, 阪本龍司

    応用糖質科学   9 ( 3 )   2019( ISSN:2185-6427

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  • ユーグレナ低酸素下ワックスエステル合成におけるミトコンドリア電子伝達系の機能解明

    西本歩紗, 中澤昌美, 乾博, 上田光宏, 阪本龍司

    日本生物工学会大会講演要旨集   71st   2019

     More details

  • フラボノイド誘導体の酵素合成と抗菌性評価

    飯田聡史, 服部裕美, 中村涼, 中澤昌美, 上田光宏, 阪本龍司

    日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)   2019   2019( ISSN:2186-7976

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  • ヒラタケ属(Pleurotus sp.)由来酸性トレハラーゼの精製及びクローニング

    堤楽, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲冨聡, 坂口実, 上田光宏

    日本生化学会大会(Web)   92nd   2019

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  • ヒラタケ属(Pleurotus sp.)子実体の自己消化における糖質加水分解酵素に関する研究

    舘村仁美, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲富聡, 上田光宏

    日本きのこ学会大会講演要旨集   23rd   2019

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  • ヒラタケ属(Pleurotus sp.)子実体の自己消化における糖質加水分解酵素に関する研究

    舘村仁美, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲富聡, 上田光宏

    日本生化学会大会(Web)   92nd   2019

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  • シマミミズ由来生デンプン分解酵素の構造機能相関

    柄本佳奈, 平野優, 中澤昌美, 阪本龍司, 玉田太郎, 上田光宏

    日本生化学会大会(Web)   92nd   2019

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  • アラビアガム側鎖末端を分解するGH79 β-glucuronidaseの機能・構造解析

    近藤辰哉, 吉條美由, 中澤昌美, 上田光宏, 伏信進矢, 阪本龍司

    日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集   509th   2019

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  • Fusarium oxysporum 12S由来アラビアガム側鎖末端分解酵素の結晶構造解析

    近藤辰哉, 吉條美由, 中澤昌美, 上田光宏, 伏信進矢, 阪本龍司

    応用糖質科学   9 ( 3 )   2019( ISSN:2185-6427

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  • Aspergillus oryzae由来マンナンアセチルエステラーゼを用いたコンニャクのゲル化

    斉藤美穂, 中澤昌美, 上田光宏, 長谷川芳則, 阪本龍司

    応用糖質科学   9 ( 3 )   2019( ISSN:2185-6427

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Presentations

  • ミミズ由来の低温適応性α-アミラーゼ(Ef-Amyll)の酵素機能向上に関する研究

    大西 爽太, 平野 優, 中澤 昌美, 阪本 龍司, 玉田 太郎, 上田 光宏

    日本生化学会大会プログラム・講演要旨集  2023.10  (公社)日本生化学会

  • Gum arabicに作用するFusarium oxysporum由来3種のL-アラビノフラノシダーゼの反応特性解析

    井上 早希, 大前 晴香, 松尾 佳実, 近藤 辰哉, 中澤 昌美, 上田 光宏, 石渡 明弘, 伊藤 幸成, 阪本 龍司

    応用糖質科学  2023  (一社)日本応用糖質科学会

  • 皮膚常在菌叢改善を目的とした糖質資化性評価

    松末 海央, 飯田 聡史, 橋爪 雄志, Tandia Mahamadou, 中澤 昌美, 上田 光宏, 阪本 龍司

    応用糖質科学  2022.08  (一社)日本応用糖質科学会

  • アミスギタケの子実体形成におけるスレオニン添加効果

    上坂 友了, 中澤 昌美, 阪本 龍司, 岩本 武夫, 岸本 通雅, 上田 光宏

    第94回日本生化学会大会(Web)  2021.11 

  • ヒラタケ属(Pleurotus sp.)子実体の自己消化における糖質分解酵素に関する研究

    舘村仁美, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲冨聡, 坂口実, 上田光宏

    日本菌学会西日本支部(奈良)  2019.12 

  • ヒラタケ属 (Pleurotus sp.) 由来酸性トレハラーゼの精製およびクローニング

    堤楽, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲冨聡, 坂口実, 上田光宏

    日本菌学会西日本支部(奈良)  2019.12 

  • Polyporus arculariusの子実体形成に及ぼすスレオニン添加効果

    上坂友了, 中澤昌美, 阪本龍司, 上田光宏

    日本菌学会西日本支部(奈良)  2019.12 

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    Presentation type:Oral presentation (general)  

  • Polyporus arculariusの子実体形成に及ぼすスレオニン添加効果

    上坂友了, 中澤昌美, 阪本龍司, 上田光宏

    第4回次世代生物研究会  2019.11 

  • 細菌由来のキチン分解酵素について Invited

    上田光宏

    第4回次世代生物研究会  2019.11 

  • ヒラタケ属 (Pleurotus sp.) 子実体の自己消化における糖質加水分解酵素に関する研究

    舘村 仁美, 中澤 昌美, 阪本 龍司, 楠田 瑞穂, 石川 真梨子, 原田 慎嗣, 小林 仁, 大内 謙二, 稲富 聡, 上田 光宏

    第4回次世代生物研究会  2019.11 

  • ヒラタケ属 (Pleurotus sp.) における自己消化時の酸性トレハラーゼ活性の挙動

    堤 楽, 中澤 昌美, 阪本 龍司, 楠田 瑞穂, 石川 真梨子, 小林 仁, 大内 謙二, 稲冨 聡, 坂口 実, 上田 光宏

    第4回次世代生物研究会  2019.11 

  • シマミミズ由来NADPH-Cytochrome P450 reductaseのクローニングと異種宿主発現

    山西真由, 中澤昌美, 阪本龍司, 上田光宏

    第4回次世代生物研究会  2019.11 

  • シマミミズ由来生デンプン分解酵素の構造機能相関 Domestic conference

    柄本佳奈, 平野優, 中澤昌美, 阪本龍司, 玉田太郎, 上田光宏

    日本生化学会大会  2019.09 

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    Presentation type:Oral presentation (general)  

  • ヒラタケ属(Pleurotus sp.)由来酸性トレハラーゼの精製及びクローニング Domestic conference

    堤楽, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲冨聡, 坂口実, 上田光宏

    日本生化学会大会  2019.09 

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    Presentation type:Oral presentation (general)  

  • ヒラタケ属 (Pleurotus sp.) 子実体の自己消化における糖質加水分解酵素に関する研究 Domestic conference

    舘村仁美, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林仁, 大内謙二, 稲富聡, 上田光宏

    日本生化学会大会  2019.09 

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    Presentation type:Poster presentation  

  • きのこ栽培に用いた化学繊維性培養基の再利用性に ついて Domestic conference

    亀井健吾, 楠田瑞穂, 寺下隆夫, 柳川宗一, 上田 光宏

    第23回日本きのこ学会大会  2019.09 

     More details

    Presentation type:Poster presentation  

  • ヒラタケ属 (Pleurotus sp.) 子実体の自己消化におけ る糖質加水分解酵素に関する研究 Domestic conference

    舘村仁美, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川 真梨子, 原田慎嗣, 小林 仁, 大内謙二, 稲富 聡, 上田光宏

    第23回日本きのこ学会大会  2019.09 

     More details

    Presentation type:Poster presentation  

  • ヒラタケ属(Pleurotus sp.)由来酸性トレハラーゼの 自己消化時における役割 Domestic conference

    堤 楽, 中澤昌美, 阪本龍司, 楠田瑞穂, 石川真 梨子, 小林 仁, 大内謙二, 稲冨 聡, 坂口 実, 上田光宏

    第23回日本きのこ学会大会  2019.09 

     More details

    Presentation type:Oral presentation (general)  

  • シマミミズ由来生デンプン分解酵素の構造機能相関

    柄本 佳奈, 平野 優, 中澤 昌美, 阪本 龍司, 玉田 太郎, 上田 光宏

    日本生化学会大会プログラム・講演要旨集  2019.09  (公社)日本生化学会

  • ヒラタケ属(Pleurotus sp.)由来きのこの子実体形成におけるキチン分解酵素活性について Domestic conference

    上田光宏, アラスト・アリレザ, 石川真梨子, 原田慎嗣, 小林 仁, 大内謙二, 稲冨 聡

    第33回日本キチン・キトサン学会大会  2019.08 

     More details

    Presentation type:Poster presentation  

  • ユーグレナ低酸素下ワックスエステル合成におけるミトコンドリア電子伝達系の機能解明

    西本 歩紗, 中澤 昌美, 乾 博, 上田 光宏, 阪本 龍司

    日本生物工学会大会講演要旨集  2019.08  (公社)日本生物工学会

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Works

  • Novel cold-adapted enzymes and bioethanol (Elsevier の SciTopics に掲載), http://www.scitopics.com/Novel_cold_adapted_enzymes_and_bioethanol.html

    2010

Industrial Property Rights

  • 低温活性が改善された酵素及びその製造方法

    玉田太郎,平野優,上田光宏

     More details

    property_type:Patent 

    Patent/Registration no:特願2017-219234  

  • デンプン分解酵素、それをコードする核酸、及びその利用

    上田光宏,若山祥夫

     More details

    property_type:Patent 

    Patent/Registration no:特願2017-170907    

  • シマミミズ由来のセルロース分解酵素

    上田光宏

     More details

    property_type:Patent 

    Patent/Registration no:特願2008-169196 

  • シマミミズが生産する生デンプン分解酵素

    上田光宏,中澤昌美,宮武和孝

     More details

    property_type:Patent 

    Patent/Registration no:特願2006-257665 

  • ミミズ由来のプロテアーゼ

    上田光宏,中島耕平,中澤昌美,宮武和孝,大木理,東条元昭

     More details

    property_type:Patent 

    Patent/Registration no:特願2011-177105 

  • 新規モノアセチルキトオリゴ糖及びその製造方法,並びにキチンオリゴ糖及びキトサンオリゴ糖の製造方法

    上田光宏,光富勝,宮武和孝,荒井基夫

     More details

    property_type:Patent 

    Patent/Registration no:特願2002-379917 

  • ACE阻害剤の製造方法及びACE阻害剤

    上田光宏,井上国世

     More details

    property_type:Patent 

    Patent/Registration no:特願2014-042919  

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Outline of collaborative research (seeds)

  • 低温適応性糖質酵素の利用

  • ミミズを用いた有機物等の分解と利用

  • きのこ菌類の利用に関する研究

  • 未利用資源の酵素を用いた有効利用に関する研究

     More details

    未利用資源(キチン、食品系廃棄物など)の資源化を生物あるいは酵素を用いて行う(バイオエタノール生産など).

Charge of on-campus class subject

  • 生物資源利用学

    2024   Weekly class   Undergraduate

  • 生命機能化学概論

    2024   Weekly class   Undergraduate

  • 生物資源循環工学特論

    2024   Weekly class   Graduate school

  • General Understanding for Natural Resources

    2021    

  • Laboratory : Chemistry of Biological Molecules

    2021   Practical Training  

  • General Principles of Applied Biological Chemistry

    2021    

  • Topics in Bioresource Cycle Engineering

    2021    

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Social Activities ⇒ Link to the list of Social Activities

  • バイオミメティックスの世界

    Role(s): Official expert

    Type: Newspaper, magazine

    宝島社  別冊宝島  2014.07

Media Coverage

  • 地龍とも言われています TV or radio program

    NHK大阪  おはよう関西  2019.02

Visiting Lectures ⇒ Link to the list of Visiting Lectures

  • ミミズによる有機物のリサイクル(資源循環)について

    Category:Modern system science (knowledge information system, environmental system, educational welfare, psychology), Agricultural science (applied biology, biofunctional chemistry, green space environmental science)

     More details

    Audience:Schoolchildren

    Keyword:ミミズ、コンポスト化、資源循環 

    ミミズは地球上に4億年前から生息しています。ミミズは、体重の半分の量の有機物(枯れ葉や小枝など)を1日で分解し、その糞は植物の生育を促進し、植物病原菌に対する抵抗性も高める効果のあることが知られています。資源循環の担い手であるミミズの持つ能力に迫ります。