Updated on 2024/03/19

写真a

 
Ozeki Tomoko
 
Organization
Graduate School of Human Life and Ecology Division of Human Life and Ecology Professor
School of Human Life and Ecology Department of Nutrition
Title
Professor
Affiliation
Institute of Human Life and Ecology

Position

  • Graduate School of Human Life and Ecology Division of Human Life and Ecology 

    Professor  2022.04 - Now

  • School of Human Life and Ecology Department of Nutrition 

    Professor  2022.04 - Now

Degree

  • 博士(栄養学) ( The University of Tokushima )

Research Areas

  • Humanities & Social Sciences / Family and consumer sciences, and culture and living  / 食生活学

  • Humanities & Social Sciences / Family and consumer sciences, and culture and living

Research Interests

  • 高齢者の栄養

  • Administration of Feeding Service Nutrition for the Elderly

Research subject summary

  • 大学生に対する栄養教育

  • 高齢糖尿病患者に対する栄養教育

Research Career

  • 高齢糖尿病患者に対する栄養教育

    高齢者、栄養教育、栄養素摂取状況、QOL  Individual

    2005 - Now 

  • 大学生に対する栄養教育

    大学生、教育  Individual

    2005 - Now 

Professional Memberships

  • 日本栄養学教育学会

    2016.04 - Now   Domestic

  • 日本食育学会

    2010.04 - Now

  • 日本栄養改善学会

    1989.04 - Now

  • 日本栄養・食糧学会

    1982.04 - Now

  • 日本老年医学会

  • 日本栄養改善学会

  • 日本栄養・食糧学会

  • 日本公衆衛生学会

▼display all

Job Career (off-campus)

  • 大阪公立大学   生活科学部食栄養学科

    2022.04 - Now

  • 大阪府立大学   総合リハビリテーション学部栄養療法学専攻

    2014.04 - 2022.03

Papers

  • Reducing the undersirable odor of barley by cooking with superheated steam

    Hatsuho Takemitsu, Midori Amako, Yoshihiro Sako, Koji Kita,Tomoko Ozeki, Hiroshi Inui, Shinichi Kitamura

    J Food Sci Technol 雑誌   56 ( 10 )   2019.10

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Reducing the undesirable odor of barley by cooking with superheated steam Reviewed

    Hatsuho Takemitsu, Midori Amako, Yoshihiro Sako, Koji Kita, Tomoko Ozeki, Hiroshi Inui, Shinichi Kitamura

    Journal of Food Science and Technology   58 ( 10 )   4732 - 4741   2019.07

  • 精神的健康状態と学内資源へのアクセス 大阪府立大学工学域1年生を対象とした実態調査 Reviewed

    加藤 ちえ  大関 知子  稲富 宏之

    CAMPUS HEALTH 雑誌   55 ( 2 )   2018.07

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Mental health and access to student support system in university students 1st report Reviewed

    15   9 - 12   2018.02

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • 管理栄養士養成課程に在籍する大学生の行事食に関する実態調査 Reviewed

    下岡 伊織 , 吉田 有里 , 大関 知子

    日本食育学会誌 雑誌   11 ( 3 )   261 - 267   2017

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • 遺伝子多型解析を応用した糖尿病患者に対するテイラーメイド栄養指導 Reviewed

    今井佐恵子、松田美久子、福井道明、大関知子、黒川通典、木下明美、梶山静夫

    日本病態栄養学会誌    16 ( 4 )   2013.11

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Neurodegenerative disorder FTDP-17 related tau intron 10 +16C→T mutation increases tau exon 10 splicing and causes tauopathy in transgenic mice Reviewed

    Tomohiro Umeda, Takenari Yamashita, Tetsuya Kimura, Kiyouhisa Ohnishi, Hiroshi Takuma,Tomoko Ozeki, Akihiko Takashima, Takami Tomiyama,  Hiroshi Mori

    The American Journal of Pathology   183 ( 1 )   211 - 225   2013.07

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Eating Vegetables Before Carbohydrates Improves Postprandial Glucose Excursions Reviewed

    S Imai, M.Fukui, N.Ozawa,T.Ozeki, M.Kurokawa,T.Komatsu and S Kajiyama

    Diabetic Medicine 雑誌   30   370 - 372   2013.02

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Study of education for university students with a skiping breakfast custom Reviewed

    大関知子 藤吉恭子

    J Life Sci Res 雑誌   9   31 - 37   2011.12

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • 山梨県小菅村における食材の活用および調理法に関するアンケート調査 Reviewed

    森佳子、日田安寿美、多田由紀、長沢伸江、上岡洋晴、大関知子、宮林茂幸、川野因

    日本食育学会誌 雑誌   5 ( 1 )   25 - 30   2011.01

     More details

    Kind of work:Joint Work  

  • Relationship of Dietary Intake and Lifestayle Factors to Health-Realted Quality of Life in Community Dwelling Elderly Reviewed

    Keiko MORI, Yukari KAWANO, Yuki TADA, Azumi HIDA, Nobue NAGASAWA, Kumiko INOUE, Hiroharu KAMIOKA, Koichi INOUE and Tomoko OZEKI

    J.Nutr.Sci.Vitaminol. 雑誌   56 ( 6 )   364 - 371   2010.12

     More details

    Kind of work:Joint Work  

▼display all

Books and Other Publications

  • 応用栄養学 栄養マネジメント演習・実習(第5版3刷)

    竹中優、土江節子 他( Role: Joint author)

    医歯薬出版  2022.01 

     More details

    Responsible for pages:165-180  

  • エッセンシャル栄養教育論 第4版3刷

    春木敏、大関知子 他( Role: Joint author)

    医歯薬出版  2021.01 

     More details

    Responsible for pages:167-172  

  • エッセンシャル栄養教育論 第4版

    春木敏、大関知子 他( Role: Joint author)

    医歯薬出版  2020.03 

  • 応用栄養学 栄養マネジメント演習・実習(第5版1刷)

    竹中優、土江節子 他( Role: Joint author)

    医歯薬出版  2020.03 

     More details

    Responsible for pages:165-180  

  • エッセンシャル栄養教育論(第3版第5刷)

    春木敏( Role: Joint author)

    医歯薬出版  2018.02 

     More details

    Responsible for pages:198-204  

  • 管理栄養士講座 三訂 給食経営管理論 

    朝見祐也、小松龍史,外山健二,他( Role: Joint author)

    建帛社  2017.04 

     More details

    Responsible for pages:203-220  

  • 応用栄養学 栄養マネジメント演習・実習(第4版)

    竹中優、土江節子( Role: Joint author)

    医歯薬出版  2017.03 

     More details

    Responsible for pages:163-178  

  • 新食品・栄養科学シリーズ 応用栄養学(第4版)

    灘本知憲、宮谷秀一, 福井富穂、宮崎由子、旭久美子、小関佐貴代、三田有紀子、田中清、福渡努、大関知子、南和広、岡本秀己、西川善之( Role: Joint author)

    化学同人  2015.02 

     More details

    Responsible for pages:145-158  

  • 管理栄養士技術ガイド

    中村丁次、山本茂他( Role: Joint author)

    文光堂  2008.04 

     More details

    Responsible for pages:449-455  

  • 栄養学英和辞典

    監修・編集代表: 久木野憲司,山本茂( Role: Joint author)

    金原出版株式会社  2002.01 

     More details

    Responsible for pages:632-634  

▼display all

Charge of on-campus class subject

  • Nutrition Education (Practice)

    2021   Practical Training  

  • Nutrition EducationII

    2021    

  • Topics in Human Nutrition A

    2021    

  • Special Topics in Human Nutrition

    2021    

  • Student Teaching: Nutritional Education

    2021   Practical Training  

  • Advanced Nutritional Therapy

    2021    

  • Nutrition EducationIII

    2021    

  • Applied NutritionII

    2021    

  • Nutrition EducationI

    2021    

▼display all

Number of instructed thesis, researches

  • 2023

    Number of instructed the graduation thesis:

    [Number of instructed the Master's Program] (previous term):[Number of instructed the Master's Program] (letter term):0

    [Number of master's thesis reviews] (chief):[Number of master's thesis reviews] (vice-chief):3

    [Number of doctoral thesis reviews] (chief):

  • 2022

    Number of instructed the graduation thesis:

Social Activities

  • 保健所栄養士等及び市町村栄養士等合同研修会 高齢者の健康・身体機能と食の関連について

    2017.04 - 2018.03

  • 大阪府栄養士会生涯教育研修会  栄養モニタリングと評価

    2017.04 - 2018.03

  • 滋賀県栄養士会生涯教育研修会 栄養モニタリングと評価

    2016.04 - 2017.03

  • 大阪府栄養士会生涯教育研修会  栄養モニタリングと評価

    2015.04 - 2016.03

  • 学生食堂を通じた健康づくり推進のための食育実践研修会 食生活の実態から考える学生への効果的なアプローチ~管理栄養士養成課程学生による食生活相談会より~

    2015.04 - 2016.03

  • 医と健康フォーラム2015関西 成長と栄養

    2014.04 - 2015.03

  • 南河内圏域 在宅療養における栄養ケア研修会 介護予防に役立つ栄養の話

    2014.04 - 2015.03

  • 平成25年度高大連携講座講師 平成25年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」栄養療法学への招待(対象:高校生)

    2013.04 - 2014.03

  • 羽曳野市民大学 快適な人生(QOL)をめざして(大阪府立大学羽曳野キャンパス提携講座) おいしさと健康

    2012.04 - 2013.03

  • 平成24年度高大連携講座講師 平成24年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」栄養療法学への招待(対象:高校生)

    2012.04 - 2013.03

  • 平成23年度高大連携講座講師 平成23年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」栄養療法学への招待(対象:高校生)

    2011.04 - 2012.03

  • 出前講座 「栄養成分表示」を上手に利用しましょう

    2011.04 - 2012.03

  • 羽曳野市民大学 快適な人生(QOL)をめざして(大阪府立大学羽曳野キャンパス提携講座) 健康情報とのつきあい方

    2010.04 - 2011.03

  • 平成22年度高大連携講座講師 平成22年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」栄養療法学への招待(対象:高校生)

    2010.04 - 2011.03

  • 出前講座 知っておきたい食品表示

    2009.04 - 2010.03

  • 平成21年度高大連携講座講師 平成21年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」栄養療法学への招待(対象:高校生)

    2009.04 - 2010.03

  • 平成20年度高大連携講座講師 平成20年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」栄養療法学への招待(対象:高校生)

    2008.04 - 2009.03

  • 平成19年度高大連携講座講師 平成19年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」栄養療法学への招待(対象:高校生)

    2007.04 - 2008.03

  • 平成17年度高大連携講座講師 平成17年度高大連携講座(大阪府立大学夏期集中講義)「リハビリテーション学への招待」管理栄養士って、何をするの?(対象:高校生)

    2005.04 - 2006.03

  • 平成15年度大阪府立看護大学 公開講座「快適な人生(QOL)をめざして」~食べて治す、食べて防ぐために~ 病気を治す、防ぐ食事を作ろう!病気を治す、防ぐ食事のレシピ作成実習

    2003.04 - 2004.03

▼display all

Visiting Lectures ⇒ Link to the list of Visiting Lectures

  • 健康情報とのつきあい方

    Category:Life sciences (food, nutrition science, living environment, human welfare), Medicine (medical care, rehabilitation, health exercise science, physical fitness / training, sports practice science)

     More details

    Audience:Junior high school students, High school students, College students, Teachers, Researchers, General, Company, Civic organization

  • 「栄養成分表示」を上手に利用しましょう

    Category:Life sciences (food, nutrition science, living environment, human welfare), Medicine (medical care, rehabilitation, health exercise science, physical fitness / training, sports practice science)

     More details

    Audience:Junior high school students, High school students, College students, Teachers, Researchers, General, Company, Civic organization