2024/06/24 更新

写真a

ワタナベ ヨシユキ
渡邉 義之
Watanabe Yoshiyuki
担当
大学院農学研究科 生命機能化学専攻 教授
農学部 生命機能化学科
職名
教授
所属
農学研究院
所属キャンパス
中百舌鳥キャンパス

担当・職階

  • 大学院農学研究科 生命機能化学専攻 

    教授  2022年04月 - 継続中

  • 農学部 生命機能化学科 

    教授  2022年04月 - 継続中

取得学位

  • 博士(農学) ( 京都大学 )

  • 修士(農学) ( 京都大学 )

  • 学士(農学) ( 京都大学 )

研究分野

  • ライフサイエンス / 食品科学  / 食品工学

研究キーワード

  • 食品工学

  • Food Engineering

研究概要

  • 食品素材の化学特性を効果的に活用するためのプロセスの開発

所属学協会

  • 美味技術学会

    2006年04月 - 継続中   国内

  • 日本油化学会

    2004年01月 - 継続中   国内

  • 日本食品科学工学会

    2001年04月 - 継続中   国内

  • 日本食品工学会

    2000年08月 - 継続中   国内

  • 日本農芸化学会

    1996年03月 - 継続中   国内

委員歴(学外)

  • 関西支部運営委員   日本食品科学工学会  

    2024年03月 - 継続中 

  • 理事   日本食品工学会  

    2023年08月 - 継続中 

      詳細を見る

    学術活動担当

  • 関西支部参与   日本農芸化学会  

    2020年01月 - 継続中 

  • 理事   広島循環型社会推進機構  

    2019年04月 - 2020年03月 

  • 中四国支部参与   日本農芸化学会  

    2019年04月 - 2019年09月 

  • 代議員   日本食品工学会  

    2017年08月 - 2023年07月 

  • 代議員   日本油化学会  

    2016年10月 - 継続中 

  • 関西支部常任幹事   日本油化学会  

    2016年04月 - 継続中 

  • 評議員   日本食品工学会  

    2011年08月 - 2013年07月 

▼全件表示

受賞歴

  • 2010年度日本食品工学会奨励賞

    2011年08月   日本食品工学会  

     詳細を見る

    受賞国:日本国

  • 2009年度日本食品工学会論文賞

    2010年08月   日本食品工学会  

     詳細を見る

    受賞国:日本国

職務経歴(学外)

  • 大阪公立大学大学院   農学研究科

    2022年04月 - 継続中

  • 大阪府立大学大学院   生命環境科学研究科

    2019年10月 - 継続中

  • 近畿大学工学部化学生命工学科教授

    2016年04月 - 2019年09月

論文

  • Isomerization of Various Aldo-saccharides to the Corresponding Keto-saccharides under Microwave Heating Using Uncalcined Scallop Shell Powder as a Catalyst 査読 国際共著

    Yoshiyuki Watanabe, Takashi Kobayashi, Pramote Khuwijitjaru, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research   advpub ( 0 )   2024年02月( ISSN:13446606 ( eISSN:18813984

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   国際・国内誌:国内誌  

    <p>Fifty milliliters of 0.2 mol/L aqueous solutions containing two aldo-pentoses (ribose and xylose), two aldo-hexoses (glucose and galactose), and two aldo-disaccharides (cellobiose and lactose) were placed in a pressure-resistant vessel along with 0.5 g of uncalcined scallop shell powder and heated by a microwave oven at 700 W to isomerize the aldo-saccharides to the corresponding keto-saccharides (ribulose and xylulose, fructose and tagatose, and cellobiulose and lactulose). The yields of keto-saccharides were approximately 10 % for pentoses, 18 % for hexoses, and 25 % for disaccharides within 105 s. The selectivity from aldo-saccharide to the keto-saccharide followed the order of disaccharide > hexose > pentose. Measurements were taken for pH, calcium ion concentration, and absorbance at 280 nm and 420 nm. The acidic by-products formed during heating were neutralized by the shell powder, maintaining the pH of the reaction mixture above 7 to promote isomerization through Lobry de Bruyn–Alberda van Ekenstein transformation.</p>

    DOI: 10.3136/fstr.fstr-d-24-00025

  • Effect of Particle Diameter on Water Sorption by Rice Grains 査読

    Tamaki Nagahama, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe

    Starch/Staerke   2300224   2024年02月( ISSN:00389056

     詳細を見る

    担当区分:最終著者, 責任著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   国際・国内誌:国際誌  

    DOI: 10.1002/star.202300224

  • Production of lactulose from lactose in subcritical buffer solution 査読

    Kenta Hashimoto, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe

    Process Biochemistry   139   51 - 57   2024年01月( ISSN:13595113

     詳細を見る

    担当区分:最終著者, 責任著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   国際・国内誌:国際誌  

    DOI: 10.1016/j.procbio.2024.01.021

  • Isomerization and epimerization of fructose in phosphate buffer under subcritical water conditions 査読

    Kenta Hashimoto, Tsugumi Niina, Takashi Kobayashi, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe

    Carbohydrate Research   535   109003 - 109003   2023年12月( ISSN:0008-6215

     詳細を見る

    担当区分:最終著者, 責任著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   国際・国内誌:国際誌  

    DOI: 10.1016/j.carres.2023.109003

    PubMed

  • Estimation of the Binding Constant of Sugar Alcohol to Sodium Ion by Using Its Apparent Distribution Coefficients to Cation-exchange Resins with Different Cross-linkages 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi

    Japan Journal of Food Engineering   24 ( 3 )   77 - 82   2023年09月( ISSN:13457942 ( eISSN:18845924

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   国際・国内誌:国内誌  

    <p>The apparent distribution coefficients, <i>K</i><sub>app</sub>, of some sugar alcohols to cation-exchange resins in the sodium-ion form and with divinylbenzene (DVB) contents of 2, 4, 6, and 8% were measured at 25ºC. Assuming that the binding constant, <i>B</i>, of ribitol to sodium ion was zero, the swelling pressures, <i>Π</i>, of the resins in sodium-ion form with DVB contents of 2, 4, 6, and 8% were estimated to be 3.2, 9.4, 12.3, and 25.7 MPa, respectively. From these <i>Π</i> values and <i>K</i><sub>app</sub> values, the <i>B</i> values of each sugar alcohol were calculated. Because the <i>B</i> value is independent of the degree of cross-linking of the resin, the <i>B</i> values were obtained from the <i>K</i><sub>app</sub> for resins with different DVB contents and were averaged. Erythritol and sorbitol had almost zero binding affinity to sodium ion. Among the tested sugar alcohols, the <i>B</i> values were in the order of xylitol > <span style="font-variant: small-caps;">d</span>-arabitol, <span style="font-variant: small-caps;">l</span>-arabitol > mannitol.</p>

    DOI: 10.11301/jsfe.23631

  • Functional ingredients and food preservative in immature persimmon “Tekka-Kaki” 査読

    Akiyoshi Sawabe, Natsumi Ohnishi, Sachiko Yoshioka, Kunihiro Kusudo, Kenichi Kanno, Yoshiyuki Watanabe

    Processes 雑誌   9 ( 11 )   2021年11月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Color stability and pigment contents of powdered laver (Pyropia yezoensis) 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Masakazu Ikeda, Atsushi Seno, Yu Murabayashi, Masato Nomura

    Valorising Seaweed By-Products   2019年06月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • カルシウム水溶液を利用したレモンの保存性改善と亜臨界水の果皮利用への適用

    村林 優,木山 祥貴,渡邉 義之

    果汁協会報 雑誌   727   2019年03月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Functionalities of citrus lemon peel and application of subcritical water treatment to the insoluble fraction 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Keisuke Okihara, Yuta Matsuura, Masafumi Shinada, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Agricultural Research Updates 雑誌   26   2019年01月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 精白米のアミロペクチン鎖長分布とその食味特性

    金本 湧太,高津 地志,出澤 侑也,藤田 明子,渡邉 義之

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   10   2019年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Relationship between equilibrium constant for synthesis of acyl saccharide and partial molar volume of water hydrated to saccharide

    Yoshiyuki Watanabe, Naoki Koyama, Yoshiki Yoshioka, Yasuyuki Ishima

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   52   2018年12月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • In vitro digestive properties of cooked rice and its eluate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takuya Shimoi, Ko Takahashi, Masanori Tanaka, Takahiro Hayashi, Masato Nomura

    Advances in Chemistry Research 雑誌   43   2018年02月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Antimicrobial properties of yuzu and lime oils and their storage stabilities in inclusion complex with cyclodextrin and oil-in-water emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Tomoyuki Hinohara, Nobuhiro Nishioka, Yasutaka Uda, Katsuyuki Suzuki, Masato Nomura

    Science, Engineering and Health Studies 雑誌   12 ( 1 )   2018年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • HPAEC-PADにより得られた炊飯米のアミロペクチン鎖長分布と食味評価との関係

    高津 地志,福本 由紀,藤田 明子,渡邉 義之,野村 正人

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   9   2018年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 脂質劣化に基づく玄米の励起蛍光マトリクス解析の改善

    石垣 貴大,田原 裕介,高津 地志,藤田 明子,渡邉 義之,野村 正人

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   9   2018年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Effects of emulsifier on the stability of O/W emulsion containing limonene through freezing and thawing

    Yusuke Kono, Takahiro Ishigaki, Masayoshi Hiroshima, Yoshiyuki Watanabe

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   51   2017年12月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Storage stability of a lemon fruit immersed in a calcium solution 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takumi Fujimoto, Ryoto Ikuta, Go Nakamuta, Toshifumi Ashida, Masato Nomura

    Agricultural Research Updates 雑誌   19   2017年03月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 塩が和風出汁の旨味および香気成分に及ぼす影響

    渡邉 義之

    財団法人ソルト・サイエンス研究財団平成27年度助成研究報告集   2017年03月

     詳細を見る

    共著区分:単著  

  • Effects of organic acids and polysaccharides on the solubility of oyster-derived zinc digested in vitro 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Daichi Honda, Yuta Tatewaki, Yoshinori Motonishi, Kazuhiko Yamamoto

    Organic Acids: Characteristics, Properties and Synthesis   2017年01月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Suppressive effect of acyl ascorbate coexistent with tocopherol on oxidation of linoleic acid 査読

    oshiyuki Watanabe, Takahiro Ishigaki, Sachiyo Fujii, Shuji Adachi

    Ascorbic Acid: Properties, Synthesis and Applications   2017年01月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 励起蛍光マトリクスを用いた玄米の非破壊品質評価の検討

    高津 地志,中田 健太,藤田 明子,渡邉 義之,野村 正人

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   8   2017年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Oxidative stability of linoleoyl trehalose and the effect on coexisting lipid

    Takahiro Ishigaki, Satoshi Ono, Yoshiyuki Watanabe

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   50   2016年12月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 微粉末化海苔の色調安定化のための色素タンパク質の特性解析

    渡邉 義之

    公益財団法人飯島記念食品科学振興財団平成27年度年報   31   2016年08月

     詳細を見る

    共著区分:単著  

  • 米飯中のオリゴ糖含有量と食味との関係 査読

    横野 一歩, 渡邉 義之, 高津 地志, 藤田 明子, 野村 正人

    美味技術学会誌 雑誌   15 ( 2 )   2016年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 水系食品中のアスコルビン酸とそのアシル誘導体の酸化促進および抑制作用機序の解明

    渡邉 義之

    財団法人日本食品化学研究振興財団研究成果報告書   22   2016年

     詳細を見る

    共著区分:単著  

  • Enzymatic synthesis of amphiphilic acyl ascorbate and its suppressive effect on lipid oxidation

    Yoshiyuki Watanabe

    Proceedings of the II International Conference on Food Chemistry & Technology, Journal of Food Chemistry & Nanotechnology 雑誌   2 ( 4 )   2016年

     詳細を見る

    共著区分:単著  

  • Antioxidative property of acyl ascorbate in cookies containing iron 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Pramote Khuwijitjaru, Yoshie Hamai, Jintana Wiboonsirikul, Shuji Adachi

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   17 ( 2 )   2016年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Antioxidative properties of stearoyl ascorbate in a food matrix system 査読

    Jintana Wiboonsirikul, Yoshiyuki Watanabe, Ayako Omori, Pramote Khuwijitjaru, Shuji Adachi

    Journal of Oleo Science 雑誌   65 ( 6 )   2016年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Enzymatic saccharification of lemon peel and antioxidative ability of saccharified peel solution 査読

    Norihiro Takahashi, Yoshiyuki Watanabe, Natsumi Furutsuka, Taihei Yamamoto, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Agricultural Research Updates   10   2015年07月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Physicochemical properties of acidic polysaccharides from seaweeds and their application to wheat flour noodle 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takashi Morishita, Hirotoshi Tojo, Eri Toriyama, Naohiko Watariue, Ryohei Yamaguchi, Masato Nomura

    Advances in Chemistry Research   27   2015年04月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 炊飯水蒸気中に含まれる香気成分とその抗酸化能 査読

    村上 結城, 藤田 明子, 渡邉 義之, 岡田 芳治, 野村 正人

    美味技術学会誌 雑誌   14 ( 1 )   2015年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Optimal conditions for lipase-catalyzed condensation of erythorbic acid with fatty acids in organic solvent 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Tatusya Fukuda, Norihiro Takahashi, Shuji Adachi

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   15 ( 3 )   2014年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Changes in the composition of saccharides in rice grains through cooking and digestion using synthetic human saliva 査読

    Yasutaka Uda, Yoshiyuki Watanabe, Tomoki Matsugami, Akiko Fujita, Hiroshi Kanagawa, Kunimoto Takatsu, Koji Kawakami, Masato Nomura

    Recent Advances in Ginseng and Glycosides Research   2013年04月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Antimicrobial activity of monoacyl hexose coexistent with lysozyme against Gram-positive Bacilli 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yuko Shirai, Masaki Miyake, Junya Kitano, Shuji Adachi

    International Journal of Food Properties 雑誌   16   2013年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Effect of ascorbic acid or acyl ascorbate on the stability of catechin in oil-in-water emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takahiro Suzuki, Hirofumi Nakanishi, Ayumi Sakuragochi, Shuji Adachi

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   89 ( 2 )   2012年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Physiological activities of several different types of flavonoids

    Shuhsien Wu, Shinya Tachibana, Shinichi Tanimoto, Toshio Inoue, Yoshihira Murai, Yoshiyuki Watanabe, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   46   2012年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • フレーバーエマルションの低温保存下での乳化および酸化安定性に関する研究

    渡邉 義之

    財団法人旗影会平成23年度研究報告概要集   2012年

     詳細を見る

    共著区分:単著  

  • Antioxidative properties of acyl ascorbates in O/W emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi

    Proceedings of 11th International Congress on Engineering and Food   2   2011年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Chemical constituents of YUZU and LIME essential oils and their antioxidative activities

    Shinya Tachibana, Shinichi Tanimoto, Yoshihira Murai, Yoshiyuki Watanabe, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Annual Report of Kindai University Fundamental Technology for Next Generation Research Institute 雑誌   2   2011年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Effect of impregnation using sucrose solution on stability of anthocyanin in strawberry jam 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Kazunori Yoshimoto, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    LWT - Food Science and Technology 雑誌   44 ( 4 )   2011年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Antioxidative properties of ascorbic acid and acyl ascorbates in ML/W emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Hirofumi Nakanishi, Natsuki Goto, Kyosuke Otsuka, Toru Kimura, Shuji Adachi

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   87 ( 12 )   2010年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • 抗酸化性乳化剤の機能性化粧料としての利用に関する基礎的研究

    渡邉 義之

    コスメトロジー研究報告書   18   2010年

     詳細を見る

    共著区分:単著  

  • Suppressive effect of defatted rice bran on the oxidation of methyl linoleate 査読

    Kazuhiro Yamanaka, Yoshiyuki Watanabe, Kazunori Yoshimoto, Yasutaka Uda, Masato Nomura

    Food Chemistry 雑誌   123   2010年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Stability of catechin in aqueous solution with coexistent ascorbic acid or octanoyl ascorbate and organic acid 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Kana Idenoue, Mizuka Nagai, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   16 ( 2 )   2010年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Suppressive ability of defatted rice bran against lipid oxidation in cookies containing iron 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Kazue Hashimoto, Ayako Omori, Yasutaka Uda, Masato Nomura

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   74 ( 2 )   2010年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Synthesis of acyl arbutin by an immobilized lipase and its suppressive ability against lipid oxidation in a bulk system and O/W emulsion 査読

    Mizuka Nagai, Yoshiyuki Watanabe, Masato Nomura

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   73 ( 11 )   2009年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Suppressive effect of decanoyl ascorbate on the oxidation of fish oil encapsulated with a polysaccharide 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   15 ( 6 )   2009年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Suppressive effect of α-tocopherol complexed with β-cyclodextrin for the oxidation of methyl linoleate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takashi Yamashita, Marie Yamashita, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   15 ( 5 )   2009年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Degradation kinetics of catechin in aqueous solution in the presence of ascorbic acid or octanoyl ascorbate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Tatsunori Okayasu, Kana Idenoue, Shuji Adachi

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   10 ( 2 )   2009年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Synthesis of lauroyl phenolic glycoside by immobilized lipase in organic solvent and its antioxidative activity 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Mizuka Nagai, Kazuhiro Yamanaka, Kunio Jose, Masato Nomura

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   43 ( 3 )   2009年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Decomposition kinetics of 6-O-monoacyl ascorbate in air 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yuki Sawahara, Shinichi Asai, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   14 ( 2 )   2008年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Chromatographic separation property of disaccharides with a cation-exchange resin

    200800

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   42   2008年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Enzymatic synthesis of conjugated linoleoyl ascorbate in acetone 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yuki Sawahara, Hideyuki Nosaka, Kazuhiro Yamanaka, Shuji Adachi

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   40 ( 2 )   2008年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • イチゴジャム色素の安定性に及ぼす保存及び調製条件の影響

    渡邉 義之, 蔵田 明子, 山中 一浩, 杉中 喬

    New Food Industry 雑誌   49 ( 4 )   2007年04月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • カテキン水溶液中でのアシルアスコルビン酸の抗酸化性

    渡邉 義之

    美味技術研究会誌 雑誌   9・10   2007年01月

     詳細を見る

    共著区分:単著  

  • Stability of saturated acyl L-ascorbates in aqueous solution 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Food Science 雑誌   70 ( 1 )   2005年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of O-lauroyl L-serinamide and O-lauroyl L-threoninamide

    Xiaoming Zhang, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe, Ryuichi Matsuno

    Food Research International 雑誌   38   2005年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Oxidation kinetics of linoleic acid in the presence of saturated acyl L-ascorbate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Eiichiro Ishido, Xu Fang, Shuji Adachi, Ryuichi Matsuno

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   82 ( 5 )   2005年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Enzymatic syntheses of acyl ascorbates and their application as antioxidants 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Ko Kuwabara, Ryuichi Matsuno, Shuji Adachi

    Proceedings of 9th International Congress on Engineering and Food   T10COM   2004年03月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Oxidation of 6-O-arachidonoyl L-ascorbate microencapsulated with a polysaccharide by spray-drying 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Shuji Adachi, Harukazu Fukami, Ryuichi Matsuno

    Lebensmittel-Wissenschaft und –Technologie 雑誌   37   2004年

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Synthesis of 6-O-unsaturated acyl L-ascorbates by immobilized lipase in acetone in the presence of molecular sieve 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   16 ( 1 )   2003年10月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Microencapsulation of linoleic acid with low- and high-molecular-weight components of soluble soybean polysaccharide and its oxidation process 査読

    Xu Fang, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Yasuki Matsumura, Tomohiko Mori, Hirokazu Maeda, Akihiro Nakamura, Ryuichi Matsuno

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   67 ( 9 )   2003年09月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Continuous production of acyl L-ascorbates using a packed-bed reactor with immobilized lipase 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   80 ( 9 )   2003年09月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Emulsifier property of saturated acyl L-ascorbate in O/W emulsion 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Food Chemistry 雑誌   82 ( 2 )   2003年08月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Production of saturated acyl L-ascorbate by immobilized lipase using a continuous stirred tank reactor 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Ko Kuwabara, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Agricultural and Food Chemistry 雑誌   51 ( 16 )   2003年07月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Prediction of the equilibrium conversion for the synthesis of acyl hexose through lipase-catalyzed condensation in water-miscible solvent in the presence of molecular sieve 査読

    Xiaoming Zhang, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe, Takashi Kobayashi, Ryuichi Matsuno

    Biotechnology Progress 雑誌   19 ( 2 )   2003年02月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of monolauroyl maltose through condensation of maltose and lauric acid 査読

    Xiaoming Zhang, Takashi Kobayashi, Yoshiyuki Watanabe, Takao Fujii, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Food Science and Technology Research 雑誌   9 ( 1 )   2003年01月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Oxidation of linoleic acid encapsulated with soluble soybean polysaccharide by spray-drying 査読

    Yasumasa Minemoto, Xu Fang, Koichi Hakamata, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Tadashi Kometani, Ryuichi Matsuno

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   66 ( 9 )   2002年09月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • uppressive effect of saturated acyl L-ascorbate on the oxidation of linoleic acid encapsulated with maltodextrin or gum arabic by spray-drying 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Yasumasa Minemoto, Shuji Adachi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Agricultural and Food Chemistry 雑誌   50 ( 14 )   2002年07月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Equilibrium constant for lipase-catalyzed condensation of mannose and lauric acid in water-miscible organic solvents 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshimasa Miyawaki, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Enzyme and Microbial Technology 雑誌   29 ( 8・9 )   2001年11月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Continuous production of acyl mannoses by immobilized lipase using a packed-bed reactor and their surfactant properties 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshimasa Miyawaki, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   8 ( 3 )   2001年10月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of unsaturated acyl L-ascorbates and their ability to suppress autoxidation of polyunsaturated fatty acid 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   78 ( 8 )   2001年08月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Surface activity of 6-O-hexanoyl, octanoyl, decanoyl and dodecanoyl ascorbates 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Takao Fujii, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   2 ( 2 )   2001年06月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Synthesis of lauroyl saccharides through lipase-catalyzed condensation in microaqueous water-miscible solvents 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshimasa Miyawaki, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 雑誌   10   2000年08月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of 6-O-eicosapentaenoyl L-ascorbate in acetone and its autoxidation 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yasumasa Minemoto, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Yuji Shimada, Ryuichi Matsuno

    Biotechnology Letters 雑誌   22   2000年04月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

  • Condensation of L-ascorbic acid and medium-chain fatty acids by immobilized lipase in acetonitrile with low water content 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Food Science and Technology Research 雑誌   5 ( 1 )   1999年05月

     詳細を見る

    共著区分:共著  

▼全件表示

書籍等出版物

  • 食品製造に役立つ食品工学辞典

    酒井 昇 他( 担当: 共著)

    日本食品工学会,恒星社厚生閣  2020年12月 

     詳細を見る

    担当ページ:127—131  

  • Handbook of Food Bioengineering, Volume I: Food Biosynthesis, Chapter 13. Amphiphilic acyl ascorbates: Their enzymatic synthesis and applications to food.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Elsevier Inc.  2017年07月  ( ISBN:9780128113721

     詳細を見る

    担当ページ:381-408  

  • Emulsifiers: Properties, Functions and Applications, Chapter 1. Surfactant and antioxidant properties of fatty acid esters synthesized through lipase-catalyzed condensation with various hydrophilic compounds.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2016年01月  ( ISBN:9781634836883

     詳細を見る

    担当ページ:1-26  

  • Sucrose: Properties, Biosynthesis and Health Implications, Chapter 4. Improvement of color and functional stability of strawberry jam by impregnation with sucrose.

    Yoshiyuki Watanabe( 担当: 単著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2013年03月  ( ISBN:9781624179846

     詳細を見る

    担当ページ:61-74  

  • Anthocyanins: Structure, Biosynthesis and Health Benefits, Chapter 6. Stability of anthocyanin in strawberry jam and the application of saccharides.

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshiharu Okada, Masato Nomura( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2012年12月  ( ISBN:9781622573295

     詳細を見る

    担当ページ:125-138  

  • Linoleic Acids: Sources, Biochemical Properties and Health Effects, Chapter 3. Oxidation of linoleic acid in bulk, micelle, emulsion, and microcapsule systems.

    Yoshiyuki Watanabe, Yasumasa Minemoto, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2012年10月  ( ISBN:9781622573844

     詳細を見る

    担当ページ:49-82  

  • Lipase: Functions, Synthesis and Role in Disease, Chapter 2. Synthesis of acyl saccharides and ascorbates using immobilized lipase in an organic solvent and their functionalities.

    Yoshiyuki Watanabe, Takashi Kobayashi, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2012年08月  ( ISBN:9781620813669

     詳細を見る

    担当ページ:35-72  

  • Organic Solvents: Properties, Toxicity, and Industrial Effects, Chapter 2. Lipase-catalyzed synthesis of edible surfactants in microaqueous organic solvents.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2011年01月  ( ISBN:9781617618819

     詳細を見る

    担当ページ:35-55  

  • Biochemical Engineering, Chapter 2. Enzymatic synthesis of acyl ascorbate and its function as a food additive.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2009年  ( ISBN:9781607412571

     詳細を見る

    担当ページ:41-77  

▼全件表示

講演・口頭発表等

  • マイクロ波加熱によるガラクトースの異性化に及ぼす卵殻添加の影響 国際共著 国内会議

    二俣真,尾西佑一朗,安達修二,Pramote Khuwijitjaru,渡邉義之,谷史人,小林敬

    日本農芸化学会2024年度大会  2024年03月  日本農芸化学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:東京農業大学  

  • 食品素材の可能性を探る、知る、広げる 国内会議

    渡邉義之

    2023年度大阪公立大学農学部オープンセミナー  2023年12月  大阪公立大学農学部

     詳細を見る

    会議種別:公開講演,セミナー,チュートリアル,講習,講義等  

    開催地:大阪公立大学  

  • 陰イオン交換樹脂によるガラクトースの異性化反応に及ぼす反応条件の影響 国内会議

    橋本健太,安達修二,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • ゲル状粒子を含む固液分散系のテクスチャー特性 国内会議

    谷川実優,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • 励起蛍光マトリクスを用いた脂質酸化の計測 国内会議

    園田陽菜,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • 水系での蛍光性糖化産物生成の包括的評価 国内会議

    井上佳穂,園田陽菜,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • 豆粒子の吸水過程の速度論的解析 国内会議

    花井麻愛,永濱珠希,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • 光触媒作用を利用したマルトデキストリンの酸化と低分子化 国内会議

    木村友,橋本健太,髙重至成,北岡賢,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • パンケーキの力学物性と作製条件との関係 国内会議

    本田千夏,谷川実優,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • ホエイを添加した果実スムージーのレオロジー解析 国内会議

    岡本杏美,西田江利,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • フィコビリタンパク質水溶液の光学安定性 国内会議

    藤本空香,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • α–アミラーゼによる米粒の消化に及ぼす粒子径の影響 国内会議

    永濱珠希,安達修二,渡邉義之

    日本農芸化学会関西支部第524回講演会  2023年02月  日本農芸化学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都大学  

  • 食用油を使いやすくする取り組み 招待 国内会議

    渡邉義之

    日本油化学会関西支部 油化学関連シンポジウム in 大阪  2022年12月  日本油化学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(招待・特別)  

    開催地:大阪工業大学  

  • 亜臨界リン酸緩衝液を用いたフルクトースの異性化反応 国内会議

    橋本健太,新名世実,小林敬,安達修二,渡邉義之

    日本食品科学工学会第69回大会  2022年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:東京農業大学  

  • 米の吸水特性と粒径との関係 国内会議

    永濱珠希,安達修二,渡邉義之

    日本食品科学工学会第69回大会  2022年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:東京農業大学  

  • カスタードの流動特性に及ぼす成分および加熱の影響 国内会議

    西田江利,渡邉義之

    日本農芸化学会関西支部第521回講演会  2022年07月  日本農芸化学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:大阪公立大学  

  • 均一・分散・粉末系におけるアシルアスコルビン酸の抗酸化性 招待 国内会議

    渡邉 義之

    日本油化学会第53回年会「油脂の酸化:研究の最前線」 

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(招待・特別)  

▼全件表示

Works(作品等)

  • The program for the promotion of basic research activities for innovative biosciences

    2001年

科研費獲得実績

  • 食品テクスチャーデザインのための固液共存系コロイド力学物性の包括的評価手法の構築

    基盤研究(C)  2024年

担当教育概要

  • 食品素材化学にかかわる諸分野における教育

担当授業科目

  • 農学概論

    2024年度   週間授業   大学

  • 生命機能化学特殊講義A

    2024年度   集中講義   大学

  • 食品化学実験

    2024年度   週間授業   大学

  • 生命機能化学概論

    2024年度   週間授業   大学

  • 食品化学

    2024年度   週間授業   大学

  • 生命機能化学特論A

    2024年度   週間授業   大学院

  • 生命機能化学研究実験2A

    2024年度   集中講義   大学院

  • 生命機能化学研究実験1A

    2024年度   集中講義   大学院

  • 生命機能化学ゼミナール2A

    2024年度   集中講義   大学院

  • 生命機能化学ゼミナール1A

    2024年度   集中講義   大学院

  • 生命機能化学特別研究実験3A

    2024年度   集中講義   大学院

  • 生命機能化学特別研究実験2A

    2024年度   集中講義   大学院

  • 生命機能化学特別研究実験1A

    2024年度   集中講義   大学院

  • 生命機能化学特殊講義A

    2024年度   集中講義   大学

▼全件表示

学外での担当授業科目

  • グリーンケミストリー

    機関名:近畿大学

  • 食品工学

    機関名:近畿大学

  • 食品化学特論

    機関名:近畿大学大学院

  • 食品化学

    機関名:近畿大学

  • 食品プロセス工学特論

    機関名:近畿大学大学院

  • 発酵工学

    機関名:近畿大学

  • 環境生命化学実験

    機関名:近畿大学

  • 物質化学実験

    機関名:近畿大学

  • 機能食品化学特論

    機関名:近畿大学大学院

  • 植物栄養学

    機関名:近畿大学

  • 有機機能素材化学特殊研究

    機関名:近畿大学大学院

  • 応用数学

    機関名:近畿大学

  • 反応工学

    機関名:近畿大学

  • 化学生命工学基礎演習

    機関名:近畿大学

  • 化学生命工学基礎実験

    機関名:近畿大学

  • 化学概論

    機関名:近畿大学

  • プロセス工学概論

    機関名:近畿大学

  • コンピュータ応用

    機関名:近畿大学

▼全件表示

社会貢献活動 ⇒ 社会貢献実績一覧へ

  • 食品脂質のサイエンスとエンジニアリング

    役割:司会, 企画, 運営参加・支援

    種別:講演会

    FOOMA JAPAN2024  日本食品工学会フォーラム2024  2023年11月 - 2024年06月

     詳細を見る

    SDGs:

    参加者数:110(人)

学術貢献活動

  • 日本油化学会第61回年会

    役割:企画立案・運営等

    日本油化学会  ( 高知工科大学 ) 2023年07月 - 2023年09月

     詳細を見る

    種別:学会・研究会等 

    プログラム編集委員

役職

  • 部局内役職

    大学院農学研究科 生命機能化学専攻 

    専攻長  2024年04月 - 継続中