2022/07/13 更新

写真a

ワタナベ ヨシユキ
渡邉 義之
Watanabe Yoshiyuki
担当
大学院農学研究科 生命機能化学専攻 教授
農学部 生命機能化学科
職名
教授
所属
農学研究院

担当・職階

  • 大学院農学研究科 生命機能化学専攻 

    教授  2022年04月 - 継続中

  • 農学部 生命機能化学科 

    教授  2022年04月 - 継続中

取得学位

  • 博士(農学) ( 京都大学 )

  • 修士(農学) ( 京都大学 )

  • 学士(農学) ( 京都大学 )

研究分野

  • ライフサイエンス / 食品科学  / 食品工学

研究概要

  • 食品素材の化学特性を効果的に活用するためのプロセスの開発

所属学協会

  • 美味技術学会

    2006年04月 - 継続中   国内

  • 日本油化学会

    2004年01月 - 継続中   国内

  • 日本食品科学工学会

    2001年04月 - 継続中   国内

  • 日本食品工学会

    2000年08月 - 継続中   国内

  • 日本農芸化学会

    1996年03月 - 継続中   国内

委員歴(学外)

  • 関西支部参与   日本農芸化学会  

    2020年01月 - 継続中 

  • 理事   広島循環型社会推進機構  

    2019年04月 - 2020年03月 

受賞歴

  • 2010年度日本食品工学会奨励賞

    2011年08月   日本食品工学会  

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    受賞国:日本国

  • 2009年度日本食品工学会論文賞

    2010年08月   日本食品工学会  

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    受賞国:日本国

論文

  • Functional ingredients and food preservative in immature persimmon “Tekka-Kaki” 査読

    Akiyoshi Sawabe, Natsumi Ohnishi, Sachiko Yoshioka, Kunihiro Kusudo, Kenichi Kanno, Yoshiyuki Watanabe

    Processes 雑誌   9 ( 11 )   2021年11月

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    共著区分:共著  

  • Color stability and pigment contents of powdered laver (Pyropia yezoensis) 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Masakazu Ikeda, Atsushi Seno, Yu Murabayashi, Masato Nomura

    Valorising Seaweed By-Products   2019年06月

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    共著区分:共著  

  • カルシウム水溶液を利用したレモンの保存性改善と亜臨界水の果皮利用への適用

    村林 優,木山 祥貴,渡邉 義之

    果汁協会報 雑誌   727   2019年03月

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    共著区分:共著  

  • Functionalities of citrus lemon peel and application of subcritical water treatment to the insoluble fraction 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Keisuke Okihara, Yuta Matsuura, Masafumi Shinada, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Agricultural Research Updates 雑誌   26   2019年01月

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    共著区分:共著  

  • 精白米のアミロペクチン鎖長分布とその食味特性

    金本 湧太,高津 地志,出澤 侑也,藤田 明子,渡邉 義之

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   10   2019年

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    共著区分:共著  

  • Relationship between equilibrium constant for synthesis of acyl saccharide and partial molar volume of water hydrated to saccharide

    Yoshiyuki Watanabe, Naoki Koyama, Yoshiki Yoshioka, Yasuyuki Ishima

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   52   2018年12月

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    共著区分:共著  

  • In vitro digestive properties of cooked rice and its eluate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takuya Shimoi, Ko Takahashi, Masanori Tanaka, Takahiro Hayashi, Masato Nomura

    Advances in Chemistry Research 雑誌   43   2018年02月

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    共著区分:共著  

  • HPAEC-PADにより得られた炊飯米のアミロペクチン鎖長分布と食味評価との関係

    高津 地志,福本 由紀,藤田 明子,渡邉 義之,野村 正人

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   9   2018年

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    共著区分:共著  

  • 脂質劣化に基づく玄米の励起蛍光マトリクス解析の改善

    石垣 貴大,田原 裕介,高津 地志,藤田 明子,渡邉 義之,野村 正人

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   9   2018年

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    共著区分:共著  

  • Antimicrobial properties of yuzu and lime oils and their storage stabilities in inclusion complex with cyclodextrin and oil-in-water emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Tomoyuki Hinohara, Nobuhiro Nishioka, Yasutaka Uda, Katsuyuki Suzuki, Masato Nomura

    Science, Engineering and Health Studies 雑誌   12 ( 1 )   2018年

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    共著区分:共著  

  • Effects of emulsifier on the stability of O/W emulsion containing limonene through freezing and thawing

    Yusuke Kono, Takahiro Ishigaki, Masayoshi Hiroshima, Yoshiyuki Watanabe

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   51   2017年12月

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    共著区分:共著  

  • Storage stability of a lemon fruit immersed in a calcium solution 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takumi Fujimoto, Ryoto Ikuta, Go Nakamuta, Toshifumi Ashida, Masato Nomura

    Agricultural Research Updates 雑誌   19   2017年03月

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    共著区分:共著  

  • 塩が和風出汁の旨味および香気成分に及ぼす影響

    渡邉 義之

    財団法人ソルト・サイエンス研究財団平成27年度助成研究報告集   2017年03月

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    共著区分:単著  

  • Effects of organic acids and polysaccharides on the solubility of oyster-derived zinc digested in vitro 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Daichi Honda, Yuta Tatewaki, Yoshinori Motonishi, Kazuhiko Yamamoto

    Organic Acids: Characteristics, Properties and Synthesis   2017年01月

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    共著区分:共著  

  • Suppressive effect of acyl ascorbate coexistent with tocopherol on oxidation of linoleic acid 査読

    oshiyuki Watanabe, Takahiro Ishigaki, Sachiyo Fujii, Shuji Adachi

    Ascorbic Acid: Properties, Synthesis and Applications   2017年01月

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    共著区分:共著  

  • 励起蛍光マトリクスを用いた玄米の非破壊品質評価の検討

    高津 地志,中田 健太,藤田 明子,渡邉 義之,野村 正人

    近畿大学次世代基盤技術研究所報告 雑誌   8   2017年

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    共著区分:共著  

  • Oxidative stability of linoleoyl trehalose and the effect on coexisting lipid

    Takahiro Ishigaki, Satoshi Ono, Yoshiyuki Watanabe

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   50   2016年12月

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    共著区分:共著  

  • 微粉末化海苔の色調安定化のための色素タンパク質の特性解析

    渡邉 義之

    公益財団法人飯島記念食品科学振興財団平成27年度年報   31   2016年08月

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    共著区分:単著  

  • 米飯中のオリゴ糖含有量と食味との関係 査読

    横野 一歩, 渡邉 義之, 高津 地志, 藤田 明子, 野村 正人

    美味技術学会誌 雑誌   15 ( 2 )   2016年

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    共著区分:共著  

  • 水系食品中のアスコルビン酸とそのアシル誘導体の酸化促進および抑制作用機序の解明

    渡邉 義之

    財団法人日本食品化学研究振興財団研究成果報告書   22   2016年

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    共著区分:単著  

  • Enzymatic synthesis of amphiphilic acyl ascorbate and its suppressive effect on lipid oxidation

    Yoshiyuki Watanabe

    Proceedings of the II International Conference on Food Chemistry & Technology, Journal of Food Chemistry & Nanotechnology 雑誌   2 ( 4 )   2016年

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    共著区分:単著  

  • Antioxidative property of acyl ascorbate in cookies containing iron 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Pramote Khuwijitjaru, Yoshie Hamai, Jintana Wiboonsirikul, Shuji Adachi

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   17 ( 2 )   2016年

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    共著区分:共著  

  • Antioxidative properties of stearoyl ascorbate in a food matrix system 査読

    Jintana Wiboonsirikul, Yoshiyuki Watanabe, Ayako Omori, Pramote Khuwijitjaru, Shuji Adachi

    Journal of Oleo Science 雑誌   65 ( 6 )   2016年

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    共著区分:共著  

  • Enzymatic saccharification of lemon peel and antioxidative ability of saccharified peel solution 査読

    Norihiro Takahashi, Yoshiyuki Watanabe, Natsumi Furutsuka, Taihei Yamamoto, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Agricultural Research Updates   10   2015年07月

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    共著区分:共著  

  • Physicochemical properties of acidic polysaccharides from seaweeds and their application to wheat flour noodle 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takashi Morishita, Hirotoshi Tojo, Eri Toriyama, Naohiko Watariue, Ryohei Yamaguchi, Masato Nomura

    Advances in Chemistry Research   27   2015年04月

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    共著区分:共著  

  • 炊飯水蒸気中に含まれる香気成分とその抗酸化能 査読

    村上 結城, 藤田 明子, 渡邉 義之, 岡田 芳治, 野村 正人

    美味技術学会誌 雑誌   14 ( 1 )   2015年

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    共著区分:共著  

  • Optimal conditions for lipase-catalyzed condensation of erythorbic acid with fatty acids in organic solvent 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Tatusya Fukuda, Norihiro Takahashi, Shuji Adachi

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   15 ( 3 )   2014年

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    共著区分:共著  

  • Changes in the composition of saccharides in rice grains through cooking and digestion using synthetic human saliva 査読

    Yasutaka Uda, Yoshiyuki Watanabe, Tomoki Matsugami, Akiko Fujita, Hiroshi Kanagawa, Kunimoto Takatsu, Koji Kawakami, Masato Nomura

    Recent Advances in Ginseng and Glycosides Research   2013年04月

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    共著区分:共著  

  • Antimicrobial activity of monoacyl hexose coexistent with lysozyme against Gram-positive Bacilli 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yuko Shirai, Masaki Miyake, Junya Kitano, Shuji Adachi

    International Journal of Food Properties 雑誌   16   2013年

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    共著区分:共著  

  • Effect of ascorbic acid or acyl ascorbate on the stability of catechin in oil-in-water emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takahiro Suzuki, Hirofumi Nakanishi, Ayumi Sakuragochi, Shuji Adachi

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   89 ( 2 )   2012年

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    共著区分:共著  

  • Physiological activities of several different types of flavonoids

    Shuhsien Wu, Shinya Tachibana, Shinichi Tanimoto, Toshio Inoue, Yoshihira Murai, Yoshiyuki Watanabe, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   46   2012年

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    共著区分:共著  

  • フレーバーエマルションの低温保存下での乳化および酸化安定性に関する研究

    渡邉 義之

    財団法人旗影会平成23年度研究報告概要集   2012年

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    共著区分:単著  

  • Antioxidative properties of acyl ascorbates in O/W emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi

    Proceedings of 11th International Congress on Engineering and Food   2   2011年

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    共著区分:共著  

  • Chemical constituents of YUZU and LIME essential oils and their antioxidative activities

    Shinya Tachibana, Shinichi Tanimoto, Yoshihira Murai, Yoshiyuki Watanabe, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    Annual Report of Kindai University Fundamental Technology for Next Generation Research Institute 雑誌   2   2011年

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    共著区分:共著  

  • Effect of impregnation using sucrose solution on stability of anthocyanin in strawberry jam 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Kazunori Yoshimoto, Yoshiharu Okada, Masato Nomura

    LWT - Food Science and Technology 雑誌   44 ( 4 )   2011年

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    共著区分:共著  

  • Antioxidative properties of ascorbic acid and acyl ascorbates in ML/W emulsion 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Hirofumi Nakanishi, Natsuki Goto, Kyosuke Otsuka, Toru Kimura, Shuji Adachi

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   87 ( 12 )   2010年

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    共著区分:共著  

  • 抗酸化性乳化剤の機能性化粧料としての利用に関する基礎的研究

    渡邉 義之

    コスメトロジー研究報告書   18   2010年

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    共著区分:単著  

  • Suppressive effect of defatted rice bran on the oxidation of methyl linoleate 査読

    Kazuhiro Yamanaka, Yoshiyuki Watanabe, Kazunori Yoshimoto, Yasutaka Uda, Masato Nomura

    Food Chemistry 雑誌   123   2010年

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    共著区分:共著  

  • Stability of catechin in aqueous solution with coexistent ascorbic acid or octanoyl ascorbate and organic acid 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Kana Idenoue, Mizuka Nagai, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   16 ( 2 )   2010年

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    共著区分:共著  

  • Suppressive ability of defatted rice bran against lipid oxidation in cookies containing iron 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Kazue Hashimoto, Ayako Omori, Yasutaka Uda, Masato Nomura

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   74 ( 2 )   2010年

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    共著区分:共著  

  • Synthesis of acyl arbutin by an immobilized lipase and its suppressive ability against lipid oxidation in a bulk system and O/W emulsion 査読

    Mizuka Nagai, Yoshiyuki Watanabe, Masato Nomura

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   73 ( 11 )   2009年

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    共著区分:共著  

  • Suppressive effect of decanoyl ascorbate on the oxidation of fish oil encapsulated with a polysaccharide 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   15 ( 6 )   2009年

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    共著区分:共著  

  • Suppressive effect of α-tocopherol complexed with β-cyclodextrin for the oxidation of methyl linoleate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Takashi Yamashita, Marie Yamashita, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   15 ( 5 )   2009年

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    共著区分:共著  

  • Degradation kinetics of catechin in aqueous solution in the presence of ascorbic acid or octanoyl ascorbate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Tatsunori Okayasu, Kana Idenoue, Shuji Adachi

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   10 ( 2 )   2009年

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    共著区分:共著  

  • Synthesis of lauroyl phenolic glycoside by immobilized lipase in organic solvent and its antioxidative activity 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Mizuka Nagai, Kazuhiro Yamanaka, Kunio Jose, Masato Nomura

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   43 ( 3 )   2009年

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    共著区分:共著  

  • Chromatographic separation property of disaccharides with a cation-exchange resin

    200800

    Research Reports of the Faculty of Engineering, Kindai University 雑誌   42   2008年

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    共著区分:共著  

  • Enzymatic synthesis of conjugated linoleoyl ascorbate in acetone 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yuki Sawahara, Hideyuki Nosaka, Kazuhiro Yamanaka, Shuji Adachi

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   40 ( 2 )   2008年

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    共著区分:共著  

  • Decomposition kinetics of 6-O-monoacyl ascorbate in air 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yuki Sawahara, Shinichi Asai, Shuji Adachi

    Food Science and Technology Research 雑誌   14 ( 2 )   2008年

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    共著区分:共著  

  • イチゴジャム色素の安定性に及ぼす保存及び調製条件の影響

    渡邉 義之, 蔵田 明子, 山中 一浩, 杉中 喬

    New Food Industry 雑誌   49 ( 4 )   2007年04月

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    共著区分:共著  

  • カテキン水溶液中でのアシルアスコルビン酸の抗酸化性

    渡邉 義之

    美味技術研究会誌 雑誌   9・10   2007年01月

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    共著区分:単著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of O-lauroyl L-serinamide and O-lauroyl L-threoninamide

    Xiaoming Zhang, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe, Ryuichi Matsuno

    Food Research International 雑誌   38   2005年

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    共著区分:共著  

  • Oxidation kinetics of linoleic acid in the presence of saturated acyl L-ascorbate 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Eiichiro Ishido, Xu Fang, Shuji Adachi, Ryuichi Matsuno

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   82 ( 5 )   2005年

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    共著区分:共著  

  • Stability of saturated acyl L-ascorbates in aqueous solution 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Food Science 雑誌   70 ( 1 )   2005年

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    共著区分:共著  

  • Enzymatic syntheses of acyl ascorbates and their application as antioxidants 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Ko Kuwabara, Ryuichi Matsuno, Shuji Adachi

    Proceedings of 9th International Congress on Engineering and Food   T10COM   2004年03月

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    共著区分:共著  

  • Oxidation of 6-O-arachidonoyl L-ascorbate microencapsulated with a polysaccharide by spray-drying 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Shuji Adachi, Harukazu Fukami, Ryuichi Matsuno

    Lebensmittel-Wissenschaft und –Technologie 雑誌   37   2004年

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    共著区分:共著  

  • Synthesis of 6-O-unsaturated acyl L-ascorbates by immobilized lipase in acetone in the presence of molecular sieve 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   16 ( 1 )   2003年10月

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    共著区分:共著  

  • Microencapsulation of linoleic acid with low- and high-molecular-weight components of soluble soybean polysaccharide and its oxidation process 査読

    Xu Fang, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Yasuki Matsumura, Tomohiko Mori, Hirokazu Maeda, Akihiro Nakamura, Ryuichi Matsuno

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   67 ( 9 )   2003年09月

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    共著区分:共著  

  • Continuous production of acyl L-ascorbates using a packed-bed reactor with immobilized lipase 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   80 ( 9 )   2003年09月

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    共著区分:共著  

  • Emulsifier property of saturated acyl L-ascorbate in O/W emulsion 査読

    Ko Kuwabara, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Food Chemistry 雑誌   82 ( 2 )   2003年08月

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    共著区分:共著  

  • Production of saturated acyl L-ascorbate by immobilized lipase using a continuous stirred tank reactor 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Ko Kuwabara, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Agricultural and Food Chemistry 雑誌   51 ( 16 )   2003年07月

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    共著区分:共著  

  • Prediction of the equilibrium conversion for the synthesis of acyl hexose through lipase-catalyzed condensation in water-miscible solvent in the presence of molecular sieve 査読

    Xiaoming Zhang, Shuji Adachi, Yoshiyuki Watanabe, Takashi Kobayashi, Ryuichi Matsuno

    Biotechnology Progress 雑誌   19 ( 2 )   2003年02月

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    共著区分:共著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of monolauroyl maltose through condensation of maltose and lauric acid 査読

    Xiaoming Zhang, Takashi Kobayashi, Yoshiyuki Watanabe, Takao Fujii, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Food Science and Technology Research 雑誌   9 ( 1 )   2003年01月

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    共著区分:共著  

  • Oxidation of linoleic acid encapsulated with soluble soybean polysaccharide by spray-drying 査読

    Yasumasa Minemoto, Xu Fang, Koichi Hakamata, Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Tadashi Kometani, Ryuichi Matsuno

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry 雑誌   66 ( 9 )   2002年09月

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    共著区分:共著  

  • uppressive effect of saturated acyl L-ascorbate on the oxidation of linoleic acid encapsulated with maltodextrin or gum arabic by spray-drying 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Xu Fang, Yasumasa Minemoto, Shuji Adachi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Agricultural and Food Chemistry 雑誌   50 ( 14 )   2002年07月

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    共著区分:共著  

  • Equilibrium constant for lipase-catalyzed condensation of mannose and lauric acid in water-miscible organic solvents 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshimasa Miyawaki, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Enzyme and Microbial Technology 雑誌   29 ( 8・9 )   2001年11月

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    共著区分:共著  

  • Continuous production of acyl mannoses by immobilized lipase using a packed-bed reactor and their surfactant properties 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshimasa Miyawaki, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Biochemical Engineering Journal 雑誌   8 ( 3 )   2001年10月

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    共著区分:共著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of unsaturated acyl L-ascorbates and their ability to suppress autoxidation of polyunsaturated fatty acid 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of American Oil Chemists’ Society 雑誌   78 ( 8 )   2001年08月

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    共著区分:共著  

  • Surface activity of 6-O-hexanoyl, octanoyl, decanoyl and dodecanoyl ascorbates 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Takao Fujii, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Japan Journal of Food Engineering 雑誌   2 ( 2 )   2001年06月

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    共著区分:共著  

  • Synthesis of lauroyl saccharides through lipase-catalyzed condensation in microaqueous water-miscible solvents 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshimasa Miyawaki, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 雑誌   10   2000年08月

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    共著区分:共著  

  • Lipase-catalyzed synthesis of 6-O-eicosapentaenoyl L-ascorbate in acetone and its autoxidation 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Yasumasa Minemoto, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Yuji Shimada, Ryuichi Matsuno

    Biotechnology Letters 雑誌   22   2000年04月

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    共著区分:共著  

  • Condensation of L-ascorbic acid and medium-chain fatty acids by immobilized lipase in acetonitrile with low water content 査読

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi, Kazuhiro Nakanishi, Ryuichi Matsuno

    Food Science and Technology Research 雑誌   5 ( 1 )   1999年05月

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    共著区分:共著  

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書籍等出版物

  • 食品製造に役立つ食品工学辞典

    酒井 昇 他( 担当: 共著)

    日本食品工学会,恒星社厚生閣  2020年12月 

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    担当ページ:127—131  

  • Handbook of Food Bioengineering, Volume I: Food Biosynthesis, Chapter 13. Amphiphilic acyl ascorbates: Their enzymatic synthesis and applications to food.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Elsevier Inc.  2017年07月  ( ISBN:9780128113721

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    担当ページ:381-408  

  • Emulsifiers: Properties, Functions and Applications, Chapter 1. Surfactant and antioxidant properties of fatty acid esters synthesized through lipase-catalyzed condensation with various hydrophilic compounds.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2016年01月  ( ISBN:9781634836883

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    担当ページ:1-26  

  • Sucrose: Properties, Biosynthesis and Health Implications, Chapter 4. Improvement of color and functional stability of strawberry jam by impregnation with sucrose.

    Yoshiyuki Watanabe( 担当: 単著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2013年03月  ( ISBN:9781624179846

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    担当ページ:61-74  

  • Anthocyanins: Structure, Biosynthesis and Health Benefits, Chapter 6. Stability of anthocyanin in strawberry jam and the application of saccharides.

    Yoshiyuki Watanabe, Yoshiharu Okada, Masato Nomura( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2012年12月  ( ISBN:9781622573295

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    担当ページ:125-138  

  • Linoleic Acids: Sources, Biochemical Properties and Health Effects, Chapter 3. Oxidation of linoleic acid in bulk, micelle, emulsion, and microcapsule systems.

    Yoshiyuki Watanabe, Yasumasa Minemoto, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2012年10月  ( ISBN:9781622573844

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    担当ページ:49-82  

  • Lipase: Functions, Synthesis and Role in Disease, Chapter 2. Synthesis of acyl saccharides and ascorbates using immobilized lipase in an organic solvent and their functionalities.

    Yoshiyuki Watanabe, Takashi Kobayashi, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2012年08月  ( ISBN:9781620813669

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    担当ページ:35-72  

  • Organic Solvents: Properties, Toxicity, and Industrial Effects, Chapter 2. Lipase-catalyzed synthesis of edible surfactants in microaqueous organic solvents.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2011年01月  ( ISBN:9781617618819

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    担当ページ:35-55  

  • Biochemical Engineering, Chapter 2. Enzymatic synthesis of acyl ascorbate and its function as a food additive.

    Yoshiyuki Watanabe, Shuji Adachi( 担当: 共著)

    Nova Science Publishers, Inc.  2009年  ( ISBN:9781607412571

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    担当ページ:41-77  

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担当授業科目

  • 食品製造学

    2021年度    

  • 食品化学

    2021年度    

  • 生命環境科学概論【生命環境科学概論【応用生命科学類】】

    2021年度    

  • 食品素材化学特論

    2021年度    

  • 生命機能化学概論

    2021年度    

  • 応用生命科学概論

    2021年度    

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