2024/03/26 更新

写真a

タカシゲ シセイ
高重 至成
TAKASHIGE SHISEI
担当
大学院農学研究科 生命機能化学専攻 助教
農学部 生命機能化学科
職名
助教
所属
農学研究院

担当・職階

  • 大学院農学研究科 生命機能化学専攻 

    助教  2023年04月 - 継続中

  • 農学部 生命機能化学科 

    助教  2023年04月 - 継続中

取得学位

  • 博士(農学) ( 愛媛大学 )

  • 修士(農学) ( 香川大学 )

  • 学士(農学) ( 香川大学 )

研究分野

  • ライフサイエンス / 食品科学  / 食品工学

研究キーワード

  • 食品工学

  • 粉末化

  • 噴霧乾燥

  • 乾燥

所属学協会

  • 日本農芸化学会

  • 日本食品工学会

  • 日本食品科学工学会

職務経歴(学外)

  • 大阪公立大学   農学研究科 生命機能化学専攻

    2023年04月 - 継続中

  • 地方独立行政法人鳥取県産業技術センター   食品開発研究所

    2020年04月 - 2023年03月

論文

  • Relationship in Oxidation between Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid in Microencapsulated Isada Krill Oil 査読

    Shisei TAKASHIGE, Hidefumi YOSHII, Shuji ADACHI

    Japan Journal of Food Engineering   23 ( 4 )   149 - 152   2022年12月( ISSN:1345-7942

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.11301/jsfe.22619

  • Estimation of apparent glass transition temperature from the release of 1-methylcyclopropene included in α-cyclodextrin 査読

    Hermawan Dwi Ariyanto, Shisei Takashige, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii

    Food Science and Technology Research   27 ( 6 )   881 - 886   2021年11月( ISSN:1344-6606

     詳細を見る

    掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.3136/fstr.27.881

  • Oxidative stability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid in krill oil microencapsulated by spray drying 査読

    Afroza Sultana, Shisei Takashige, Yui Maki, Antonio Fermin, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii

    Food Hydrocolloids for Health   1   100031 - 100031   2021年09月( ISSN:2667-0259

     詳細を見る

    掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1016/j.fhfh.2021.100031

  • Flavor Release from Spray-Dried Powders with Various Wall Materials 査読

    Shisei Takashige, Hermawan Dwi Ariyanto, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii

    ChemEngineering   4 ( 1 )   1 - 1   2019年12月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    By using the ramping method for humidity at a constant temperature, the release rates of d-limonene were investigated from spray-dried powders with various wall materials, such as maltodextrin (MD) (dextrose equivalent (DE) = 25 and 19), lactose (Lac), and sucrose (Suc). Spray-dried powders, which were sieved to the average powder size of 107–140 µm, contained d-limonene at about 90–97 mg/g-dry powder. d-limonene release profile was measured using a dynamic vapor sorption (DVS) system coupled gas chromatography at 30, 40, and 50 °C from 10% to 90% relative humidity (RH). The linear correlation was found between the release start humidity, sRH, of d-limonene release from the powder and the glass transition temperature of wall materials. The release rates for Suc and Lac increased rapidly at certain humidities and became the maximum rates. Then, these rates decreased gradually with increasing RH. This might have been due to the powder aggregation for Suc and to crystallization for Lac. The release behaviors significantly depended on the wall materials.

    DOI: 10.3390/chemengineering4010001

  • Stability of Fish Oil Encapsulated in Spray-dried Powders Coated with Starch Particles 査読

    Shisei Takashige, Shouma Iwamoto, Hirokazu Shiga, Yusuke Kakizaki, Yoshifumi Yamaya, Asami Ushirosako, Kazuki Maruyama, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii

    Food Science and Technology Research   25 ( 3 )   363 - 371   2019年09月( ISSN:1344-6606

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.3136/fstr.25.363

書籍等出版物

  • 脂質・脂肪酸関連物質の使いこなし方 : 素材開発・機能創生・応用技術

    石井, 淑夫( 担当: 共著 ,  範囲: 第9節 高度不飽脂肪酸を多く含む油の噴霧乾燥による粉末化手法と安定性)

    テクノシステム  2020年09月  ( ISBN:9784924728868

     詳細を見る

    総ページ数:3, 15, 592p  

    CiNii Books

MISC(その他記事)

  • ねばりっこ流通時における品質保持手段の検討—Examination of Quality Preservation Method during the Distribution of "Nebarikko (Dioscorea polystachya)"

    髙重 至成, 小谷 幸敏

    鳥取県産業技術センター研究報告 / 鳥取県産業技術センター 編   ( 24 )   29 - 32   2021年( ISSN:1346-4345

  • フレーバー,機能性物質を閉じ込める : 機能性食品粉末の製造と特性—小特集 乾燥・粉末化

    吉井 英文, 高重 至成, 四日 洋和, 安達 修二

    日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering / 日本食品工学会 編   20 ( 3 )   2019年09月( ISSN:1345-7942

     詳細を見る

講演・口頭発表等

  • ホエイを添加した果実スムージーのレオロジー解析 国内会議

    岡本杏美,西田江利,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • パンケーキの力学物性と作製条件との関係 国内会議

    本田千夏,谷川実優,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • 豆粒子の吸水過程の速度論的解析 国内会議

    花井麻愛,永濱珠希,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • 水系での蛍光性糖化産物生成の包括的評価 国内会議

    井上佳穂,園田陽菜,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

  • 励起蛍光マトリクスを用いた脂質酸化の計測 国内会議

    園田陽菜,髙重至成,渡邉義之

    日本食品科学工学会 第70回大会  2023年08月  日本食品科学工学会

     詳細を見る

    会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:京都女子大学  

担当授業科目

  • 生命機能化学概論

    2023年度   週間授業   大学

  • 生体成分実験

    2023年度   週間授業   大学

  • 生命機能化学研究プレゼンテーション

    2023年度   集中講義   大学院